2 ваканции бонус за учениците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:47 / 21.07.2011
2930
2 ваканции бонус за учениците гласува правителството на заседанието си вчера. Есенна ваканция и нова зимна ваканция се въвеждат с промени в правилника за прилагане на Закона за народната просвета. Есенната ваканция ще бъде свързана с Деня на народните будители - 1 ноември. Ваканцията ще се определя според това, кой ден се пада празникът по календара на съответната година, обясниха от просветното министерство. Експертите предвиждат продължителността да бъде до 4 дни. За предстоящата учебна година първи ноември се пада вторник. Така за есенната ваканция тази година излизат два варианта - или понеделник и вторник или от вторник до петък.

Правителството въведе и още една допълнителна почивка за учениците в края на януари, с което реално ваканциите през зимата ще станат две. Новата ваканция ще се нарича официално "зимна" и ще е различна от "коледната", която по стара традиция се дава в дните между Коледа и Нова година. Зимната ваканция ще замени досегашната междусрочна почивка, която обикновено е 1-2 дни. Отново миниваканцията ще зависи от разположението на последния ден на януари в календара. Вариантите за почивка през януари са същите както за есенната ваканция: или два, или четири дни, защото 31 януари 2012 година отново се пада вторник.

Крайното решение за продължителността на ваканциите ще вземе министърът на образованието, който в началото на септември е длъжен да издаде заповед за определяне на неучебните дни и ваканциите. Експертите в МОМН планират броят на учебните дни да се запази както и миналата година, също да няма промени в датите за начало и край на учебната година. Това на практика означава, че компенсациите за миниваканциите ще дойдат от оптимизиране на разпокъсаните почивчици по един или два дни за спортни празници и около националните изпити за външно оценяване и матурата през месец май.

Есенната и зимната ваканция ще облекчат по-голямата натовареност на учениците през първия учебен срок. До момента от септември до края на януари за учениците се падаше само една ваканция по коледните празници.

Заради преумората учениците поискаха повече дни почивка след Нова година. Просветното министерство обаче настоява за по-равномерно разпределение на неучебните дни. В крайна сметка решението на правителството за двете нови ваканции е компромис след обсъждане между експертите в МОМН, родители и ученици.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)

Още по темата (1):
20.07.2011 По-дълга коледна ваканция очаква учениците през следващата учебна година
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).