Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
200 души търсиха варненски ученик, изгубил се в Странджа
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 22.04.2013Коментари (0)697
"Цяла нощ обикалях, не съм мигнал, само сядах на земята, не съм виждал някакъв навес, където мога да се подслоня". Това са първите думи на 14-годишния ученик от варненското СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" след завръщането му при майката му Жечка.

Въпреки че в операцията по издирването на загубеното дете в района на пълноводния приток Чурка към река Велека се включиха над 200 души от Гранична полиция, жандармерията, Военноморска база Атия и целият личен състав на Държавното горско стопанство, заедно с хеликоптер и десетки високопроходими автомобили, спасителят се оказа местен човек от Малко Търново, съобщава Флагман.бг.

Шефът на местната потребителска кооперация Стоян Костов тръгнал с малка група в посока Четвърта застава на самата турска граница на разсъмване. През нощта този район е бил осветен и огледан с хеликоптер, но момчето не е било забелязано. "Нещо ми подсказваше, че точно този участък трябваше отново да се провери макар и да е на повече от 8-9 км от мястото, където момчето се е загубило", каза Костов. Той намерил Светлозар напълно невредим, макар и уплашен, тъй като нощем гората е пълна с чакали и вълци. Момчето се държало напълно адекватно. Оказало се дори, че е преминало без да знае в турско и се е връщало. Не е било засичано от турските гранични власти, те са били предупредени да не стрелят.

Семейство Светлозар и Жечка Симеонови пристигнали със сина си в странджанското село Бръшлян в петък вечерта, на следващия ден трябвало да направят помен на майката на Жечка. Тя произхожда от големия странджански род Пумпалови. Майката е преподавателка по счетоводство в Икономическия университет във Варна. Светлозар Симеонов е служител на Митница Варна. Къщата им в Бръшлян в стар стил е една от най-хубавите. Симеонови имат и друг син, който тази година е завършил "Право" и живее в София. В неделя преди обед бащата, майката и момчето излезли на разходка за гъби в гората около селото. Към 15:30 часа родителите загубили връзка с момчето, започнали да го викат, но нямало отговор. За нещастие Светлозар не носел мобилен телефон. Майката и бащата изпаднали в ужас след като близо два часа - до стъмняване обикаляли гората, но нямало следа от момчето.

"Притеснихме се, че може да се е подхлъзнал и да е отнесен от реката. Тук когато изчезнат хора, вече не ги намираме", каза кметският наместник на Бръшлян Жельо Русинов, който въпреки, че е на преклонна възраст и с патерици, цяла нощ е обикалял със спасителите в гората. Русинов припомни, че между близкото село Стоилово и Бръшлян преди 10 години двама местни жители изчезнали безследно след като отишли да издирват изгубено магаре.

"Не ми се мисли какво щеше да стане, ако не бяхме открили навреме Светлозар, не искам да казвам и колко струва цялата операция, като мобилизация на човешки ресурс и финанси, важното е, че всичко приключи по най-добрия начин", заяви зам.-областният управител на Бургас Атанас Терзиев, под чието ръководство и координация е преминало издирването. Докато екипът ни беше в Бръшлян и майката прегръщаше сина си, неговият баща узна от нас, че детето му е намерено.

Човекът беше в издирвателен екип към с.Евренозово, на 10 км от Бръшлян, почти в турско.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: