4 държави искат да инвестират в изграждането на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:49 / 18.01.2013
621
Компании от 4 държави искат да инвестират в изграждането на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй", това сподели шефа на атомната централа Валентин Николов. Той предпочете да не огласява все още имената на мераклиите от САЩ, Франция, Япония и Китай, но бе категоричен, че перспективите пред въвеждането на новите мощности са повече от обнадеждаващи.

Ексдепутатът от ГЕРБ обясни, че ако се ползва например разработката на американската "Уестингхаус", всеки от двата реактора ще излезе до ключ по 3 млрд. евро. Държавата ще участва в проекта с 51%, като предоставя площадка и необходимата инфраструктура.

Николов, който бе в Русия, за да проучи технологичните възможности, подчерта, че предстои развръзка на търга за 2 реактора в Чехия, в който участват "Атомстройекспорт" и френската "Арева". Благодарение на него страната ни щяла да си свери часовника за разрастването на "Козлодуй". Шефът на централата посочи, че Китай е набрала огромна инерция в ядрената енергетика, като участва в изграждането на 100 централи. При визитата си в Япония неотдавна шефката на НС Цецка Цачева пък разговаря за възможни инвестиции в такива мощности у нас с представители на "Тошиба".

По думите на Николов увеличението на мощността на 6-и блок на практика би обезсмислило работата на останалите агрегати. В момента мощностите произвеждали 2000 MW при потребление през септември 2012 г. от 2,7 MW и падащо дори до 1,5 MW през лятото. Според Николов при повече мощност няма да има нужда дори от тецовете "Марица-изток". А какво щяхме да правим с произведения ток, ако бяхме построили "Белене", попита ексдепутатът. Той отрече възможността при втора атомна да изнасяме ток за други държави, например за Сирия, каквато идея имаше преди време. Турската преносна система не е синхронизирана със стандартите на ЕС и съответно с нашата, поради което би я сринала, смята Николов.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).