4 варненски университета признават матурата като приемен изпит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:33 / 28.04.2011
878
За новата учебна година 39 от висшите училища, сред които са и 4 варненски университета, ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо приемен изпит. 4 висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а 7 не приемат оценки от държавен зрелостен изпит поради спецификата на обучението си и имат свои изпити. Сред тях са всичките медицински университети. Единствено Висшето училище по застраховане приема зрелостен изпит от професионалната подготовка.

Утвърдени са вече и правилата за провеждането на изпита. На матурата по български и литература зрелостниците отново ще имат възможност да създадат аргументативен текст под формата на есе или на интерпретативно съчинение върху откъс от изучавана литературна творба. Създаването на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане", коментираха от РИО - Варна, след като бе оповестено министерското решение.

Изпитните програми остават непроменени. Не се предвижда промяна във формата на външното оценяване за четвърти клас с изключение на теста по български език, в който една от задачите ще бъде със свободен отговор вместо с избираем. Запазват се и другите външни оценявания на учениците.
От подадените заявления за полагане на държавен зрелостен изпит става ясно, че абитуриентите във Варна предпочитат за втора матура изпит по география и икономика. Същият интерес бе регистриран и м.г.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 17 май, а на 19 май са матурите по втория предмет по избор на абитуриентите. Държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се проведат от 20 до 29 май.
Предстои да се уточни броят на учениците, които ще полагат матура, след като се одобрят всички заявления. Предполага се, че във Варна броят на абитуриентите е по-малък от предходната година. Това е тенденция за цялата страна.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...
След проверки затвориха повече от 30 ресторанта по морето
Как да не се опарим от имотната мафия?
Интензивен трафик в страната в първия от трите почивни дни
Кметът на Минерални бани и синът му остават в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).