Почти с една десета се е свило и производството на кашкавал, сочи аграрната статистика. Намаление с 11,8 на сто има при кашкавала от краве мляко, като производство му е паднало до 16 054 тона. От млекопреработвателните предприятия са излезли около 5000 тона извара и пресни сирена, като повишението в тази категория е с повече от 20%. При топените и пушени продукти пък ръстът е с 31,8 на сто.
Заради намалелия брой на животните у нас през последната година има по-малък добив на всички видове мляко, като това се чувства особено при козето и биволското и по-слабо - при кравето и овчето мляко. Друга причина за тези резултати са скъпите фуражи и преструктуриране на фермите за постигане на европейските изисквания за качество на суровината.
У нас най-много се яде кисело мляко, макар че голяма част от него се прави с вносна суровина. През 2012 г. са произведени 123 303 тона от традиционната суровина, докато пакетираното прясно мляко е било почти 70 хиляди тона.
Все повече се глезим и с ароматизирани млека и млечни десерти, а производството се е повишило с 6,7 на сто, сочи още статистиката.
Нито една българска фирма няма да се възползва засега от европейската квота за износ на сирене в САЩ, съобщиха от ДФ "Земеделие". До 15 декември е срокът за издаване на лицензия, която ще е валидна за цялата 2014 година. Въпреки интереса към възможността за експорт на американския пазар нито една българска компания не е успяла да се справи с изискването за създаване на дъщерно дружество в САЩ, което е залегнало в европейското законодателство.
Източник: в. "Монитор"