400 кубически метра бетон ще се излее: Има ли разрешително за 111-метровия пилон?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:10 / 21.06.2023
1096
Изграждането на 111-метров пилон на Роженските поляни предизвика дискусия в обществото ни дали е необходимо подобно съоръжение. Снимки в социалните мрежи показат, че вече се леят основите му. Има ли разрешително за това?

"Пилонът се транспортира на 11 секции, които се монтират една върху друга, могат да се демонтират по същия начин. Бетонът е под земята, няма и един милиметър бетон над земята. Можем да го преместим във Варна, София, на всяко място“, коментира Симеон Караколев – председател на фондация "Наследство в бъдещето“, който инициира поставянето на съоръжението.

"Ако някой чете закона, както е одобрен от Народното събрание – Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за биоразнообразието и Закона за опазване на околната среда – те са в една или друга степен "изнасилени“. Съдът ще определи кое е законно и незаконно. Този обект е преместваем в кавички, защото 400-те кубически метра бетон, който ще се излее, ще бъде вкопан в метри в земята надолу“, посочи Петко Цветков – от "сдружение“ за дива природа "Балкани“.

Според него е пренебрегнато цялостното въздействие на проекта.

"Няма оценка върху довеждащата инфраструктура, няма оценка върху необходими паркинги. Цялата оценка на въздействието трябва да бъде по време на строежа и по време на функционирането на строежа“, смята Цветков.

"Роженският събор е с 125-годишна история. Къде са паркингите за него. Пилонът ще бъде на поляните за събора, на които идват стотици хиляди хора. Това са частни земи, които съм наел и арендовам вече осем години. Там няма нищо държавно и нищо общинско. Отбелязваме 111 години от освобождението на Родопите с 111-метров пилон“, отбеляза Симеон Караколев.

"Днес подадохме сигнал към министъра на земеделието и храните, за да бъде направена проверка по закона на земеделските земи. Това съоръжение, както и да се опитват да го представят, не отговаря на изискванията“, посочи Петко Цветков.

Той посочи, че Рожен е защитена местност по Закона за защитените територии. "Тази част е близо до границата между защитена местност и защитена зона от "Натура 2000“, отбеляза Цветков пред bTV.

"Роженските поляни не са защитена местност и не попадат в разпоредбите на съответните закони. За самия строеж са издадени съответните документи. Има писмо от РИОСВ, което изрично казва, че това не е защитена местност и от Областна дирекция "Земеделие“.

Направена дупка е доста дълбока, а насипът ще бъде върнат обратно на мястото, от което е изкопан. Няма как бетонът да навреди, върху него ще има почва, върху която да се развива съответната растителност“, казва Мариана Цекова, зам.-кмет на Смолян.

Симеон Караколев посочи, че за средствата за изграждане на пилона е открита национална дарителска кампания. "Изпратени са имейли до 400 предприятия в цялата страна, възможно е сред тях да има и държавни", съобщи той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (33):
27.08.2024 Борислав Цеков: Срамота, махайте "пилоня"!
26.08.2024 Скъса се трибагреникът на Рожен
03.01.2024 Съветници от БСП скочиха на президента заради пилона на Рожен
24.07.2023 Появи се абсурден колаж в мрежата на пилона на Рожен
17.07.2023 Над 300 000 българи от цял свят събра Рожен 2023
17.07.2023 Мъжка автентична носия на повече от 100 години спечели първо място на събора "Рожен 2023"
Още новини от Национални новини:
Икономист обясни как ще се променят платежните системи след прием...
Лена Бориславова: Недопустим е езикът, който използват от РСМ
Алибегов за подновяването на менюта: Няма лошо да информираме кли...
Костадинов: Ръководството на РСМ показа, че има комплекс към Бълг...
ВСС: Няма постъпили кандидатури за нов главен прокурор към момент...
Експерт: Причината за катастрофите с млади шофьори е, че карат мо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).