500 лв. глоба за нерегистрирано неогнестрелно оръжие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
16:17 / 26.09.2011
894
Административно наказание в размер на 500 лева и имуществена санкция в размер на 1000 лв. ще се налагат при липса на уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие. Това каза на брифинг в Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР комисар Божидар Василев, директор на служба "Контрол над общоопасните средства".

Санкцията за гражданин - физическо или юридическо лице, което повторно не е подало уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие към директора на Районно полицейско управление, става 3000 лв. "Гражданите, които са закупили оръжие сега или докато законът вече е бил в сила - от 17 септември 2010 г., имат 14-дневен срок да го регистрират", обясни комисар Василев. Лице, което е закупило неогнестрелно оръжие от друга страна, има на разположение 4 месеца, за да уведоми директора на полицейското управление и да подаде заявление за регистрация.

Комисар Василев подчерта, че в Закона за оръжията не е предвидено събирането на такса за регистрация. Той също не е предвидил и норма за съхранение на оръжието, но гражданите трябва да го пазят от достъп на деца. "Който допусне дете да закупи или носи неогнестрелно оръжие се наказва с глоба до 500 лв.", каза комисар Василев.

Той подчерта, че е забранено откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна или самоохранителна дейност. Забранено е носенето на оръжие на политически и спортни мероприятия, както и в молитвени домове, здравни заведения и социални домове. Забранява се и използването им след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Над 26 хил. водачи получиха фишове за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
Вирусолог съветва при хрема, зачервено гърло и кашлица веднага да...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...
Икономист: Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови произв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).