500 млн. лева ще бъдат заделени за рекултивацията на терените на въглищните мини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:51 / 26.09.2024
550
500 млн. лева се предвижда да бъдат заделени за рекултивацията на терените на въглищните мини. Това заяви предаседателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев на съвместен брифинг заедно с енергийния министър Владими Малинов и членове на енергийната комисия, предаде репортер на "Фокус"

"В Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде заделени 500 млн. лева за рекултивация. Тези 500 млн. лева ще бъдат дадени на едно дружество, което ще бъде създадено специално за тази цел, което ще финансира самите, ще финансира концесионерите, за да възстановят и рекултивират терените", заяви Делян Добрев.  

След като терените бъдат рекултивирани, собствеността им ще бъде прехвълрена на специално създадено за тези цели дружеството, обясни Добрев. 

Той увери, че синдикалните организации са дали своето съгласие за предстоящите изменения. 

Енергийният министър обяви, че тези изменения ще бъдат включени към преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта REPowerEU. Той изрази надежда, че измененията ще бъдат включени в плана до края на година. 

"Нашите очаквания са, че преговорния процес следва да приключи до края на тазо гидна и този финансов ресурс, за който господин Добрев говори, да бъде осигурен през Националния план за възстановяване и устойчивост", каза енергийният министър. 

Дружеството, което се предвижда се създаде, ще бъде изцяло държавна собственост, а принципал ще бъде енергийният министър. В органите му на управление обаче ще бъдат включени представители на синдикалните организации, за да се гарантира максимална прозрачност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (161):
18.09.2024 Правителството бе задължено да изготви доклад относно бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток"
09.09.2024 Куюмджиев: Държавната "Марица-изток 2" трябва да продължи да работи! Цената на електроенергията ще продължава да расте
26.07.2024 Над 200 млн. лева се очаква да бъдат загубите на "Мини Марица-изток" само за тази година
06.06.2024 Кметът на Стара Загора: Работата на комплекс "Марица-изток" и заплатите са гарантирани към момента
07.05.2024 Борислав Сандов: Единственият начин въглищните централи да съществуват след 2030 година, е на цената на спрени европейски средства и огромни глоби
06.05.2024 Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година", това няма да бъде справедливо спрямо хората
Още новини от Национални новини:
Страшна е била катастрофата на пътя София - Варна! Има пострадал ...
Министър Илков поиска оставката на шефа на РУ-Пирдоп заради брута...
Кардиолог предупреди: Сърцето боли, когато е болно
Пътят София - Варна е затворен! Има катастрофа!
Шофьорите ликуват! Такова нещо по бензиностанциите не се е случва...
ПП-ДБ откриха кампанията си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).