Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
600 000 източени от НОИ с надписани пенсии
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 07.05.2010Коментари (1)2068
© Varna24.bg
Над 600 000 лв. са източени от НОИ само за шест месеца с надписани пенсии. Според справка на осигурителния институт близо 580 пенсии са раздадени заради шмекерии или недоглеждане на хората, а над 200 след грешки на работодателите.

Половината от надвзетите суми НОИ вече си е събрал обратно. Законът позволява на осигурителния институт да запорира част от доходите на пенсионерите, докато не върнат неправомерно получените суми. Ако това не помогне, с длъжниците се заемат и служителите на НАП. Откровените престъпления пък отиват в прокуратурата. В столицата 34 подобни случая на „надписан" стаж вече са дадени на обвинението.

Чрез умишлено раздут стаж се получават суми, на които хората нямат право, призна подуправителят на НОИ Весела Караиванова. В тези случаи става дума за документи с невярно съдържание. Проверките показват, че понякога кандидат-пенсионерите въобще не са се трудили в предприятието или фирмата, издали съответното удостоверение за осигурителен доход. В Хасково едно от вече забравените ТКЗС-та например е издавало масово удостоверения за по-висока категория труд. НОИ обаче не само завел дело срещу нарушителите, но и го е спечелил. Хитрувания има и при категоризирането на труда във фалиралите предприятия. Само че НОИ разполага вече с богат архив и не е трудно да бъде проверен всеки стаж, предупреди Караиванова.

В момента инспектори на НОИ , на НАП и на полицията правят масирани проверки за неправомерно изплатени обезщетения за заболявания, както и за фалшиви болнични. Напоследък много често и млади жени са получавали пари за майчинство, след като децата им са настанени в ясли и те нямат право на тях. Такива нарушения има във всички териториални поделения на НОИ, призна Весела Караиванова. Осигурителният институт обаче получава цялата информация от ясли и детски градини и много лесно засича всяко нарушение.

Понякога до 9 месеца майките са вземали обезщетения, на които нямат право. Сега само в Хасково 170 жени трябва да връщат между 1000 и 2000 лв., твърди Никола Мазгалов, шеф на местното „Социално осигуряване". Колегите им от Кърджали пък очакват между 300 и 350 човека да връщат детски добавки, които са получавали заради деклариран по-нисък от реалния доход.

Има доста случаи, когато самотни баби, получавали т.нар. вдовишки добавки за починал съпруг, се омъжват повторно. Те обаче „забравят" да съобщят това в пенсионното и така си кърпят бюджета с пари, на които нямат право. Чрез системата ГРАО обаче НОИ може незабавно да направи справка и щастливите младоженки се налага да връщат надвзетите пари.

Понякога ученици или студенти, които са зарязали образованието си, продължават да се редят за наследствена пенсия. Те също са загубили правото на подобни обезщетения и се налага да ги връщат.

До скоро независимо от трудовата книжка всеки кандидат-пенсионер трябваше мъчително да обикаля всички места, където се е трудил, за да получи заветните УП-та. Вече, ако книжката е оформена според изискванията и има всички необходими печати, с нея ще можем да декларираме трудовия си стаж. Но ако трябва да доказваме и доход за съответните години, тогава ще трябва да си търсим удостоверенията. В НОИ има персонален регистър, в който са описани изработените от нас месеци и години, дори ако фирмата отдавна е фалирала и е обявена в несъстоятелност.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не е луд този,които яде баницата а този които му я дава. Неприятно,е че хората с подобни действия взимам доходите на хора,които имат нужда от тези пари но пък ги разбирам.В този див капитализъм всеки търси вратичка да повиши доходите си.Един вид става като при комунизма,където имаше един лаф че те ни плащат,а ние работим :))). Сега става същото.Излъгани са пак обикновените хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: