8 язовира на големите каскади били пред преливане

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:14 / 04.04.2013
470
Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на проблемите в сферата на въгледобива.

Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасно за най-близките населени места по поречието на река Марица.

"Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов. По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат Въча" и "Доспат", където водата работи на около 750 мегавата. Според Христозов - язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.

"Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.

"40 на сто от мощностите на АЕЦ "Козлодуй" също са разтоварени, като ще има още намаление. На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети реактор ще бъде в ремонт до края на май", обясни експертът и определи това решение като най-оптималното за централата.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).