8000 деца с опадали зъби заради нехайни родители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51 / 30.09.2012
545
Близо 8000 деца са с извадени постоянни зъби, които не можело да се лекуват. Причината е, че родителите им не са ги завели навреме на стоматолог. Това показва проучване на Българския зъболекарски съюз. Според него едва 20% от майките и бащите у нас имат добра здравна култура и водят малчуганите редовно на профилактични прегледи. 

От 1 ноември стартира вторият етап на кампанията на МЗ за безплатно поставяне на силанти на деца от 6 до 8 г. Те представляват специално покритие на кътниците срещу кариеси. От Дирекция "Обществено здраве" към МЗ увериха, че всички материали са с най-високо качество. Инициативата ще продължи до края на месеца, като ще има над 400 кабинета в цялата страна, в които услугата ще бъде достъпна. 

Председателят на Националния координационен съвет по зъбна профилактика д-р Николай Шарков пък припомни, че проектът е с продължителност от до 2014 г., като за миналата година е обхванал 17 000 деца. Д-р Шарков изчисли, че при един лев, вложен в профилактика, се спестяват 25 лв. за лечение.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ще ни взимат жилището, ако дължим пари?
Съдът ще гледа делото срещу Васил Божков за организирана престъпн...
Изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции за избор...
Извънредна ситуация на АМ "Тракия", футболен съдия с решаваща нам...
Боян Дуранкев: На чичо домашните историчета! Джендъристорици с фа...
Много добра новина за икономиката на България и парите ни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).