Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Мария Петрова: Не подписвайте медицински документи, ако не сте съгласни със съдържанието
Автор: Харитина Агопян 16:28 / 05.10.2023Коментари (0)909
© Личен архив
Когато българинът влиза в болница, той сякаш е пътник, който е изгубен на голям летищен терминал. Често не смее и да попита накъде да тръгне. Това заяви адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Когато влизаме в болница, трябва да носим направление 7, личната си карта и всички предходни медицински документи, касаещи диагнозата ни, включително рецептите, съветва експертът.

Пациентът има право да получи отговор на всеки въпрос от медицинския персонал, който го интересува. Пациентът трябва да е наясно със състоянието си, какви са разумните алтернативи за лечението му, рисковете на всеки метод, съпътстващите на лечението неудобства. Пациентът трябва да знае колко време след лечението може да се върне на работа, ще може ли да шофира.

Лекарите нямат задължение да дават информация за лечението на близките на пациента, освен ако той изрично не е казал това, подчерта Петрова. "Няма как един лекар или медицинска сестра непрекъснато да дават информация за пациентите си, защото това би им пречило да лекуват“, поясни тя законодателното решение.

Търсенето на второ мнение трябва да е съпътствано от епикриза –тя винаги трябва да Ви бъде връчена при напускане на болницата след престой там. "Не се подвеждайте по лаишки обяснения,че още не е готова, че можете да дойдете за нея следващата седмица, че още не излезли резултатите от изследванията и др.“

На база епикризата специалистът, който Ви дава второ мнение, може да се ориентира точно в състоянието на пациента. Второто мнение трябва да бъде получено навреме, за да се избегне влошаване състоянието. "Лекар, който ни обещава безболезнена, безкръвна операция, ни подвежда“, поясни Петрова.

Трябва да се информираме подробно за лечението си, преди да подпишем информираното съгласие за него. "Не е достатъчно просто да сложим подпис в долни десен ъгъл, а да разбираме как ще бъдем лекувани. Важно е да задаваме въпроси на лекарите си, ако видим, че нещо в документацията не ни е ясно или ни притеснява“, даде разяснения още Мария Петрова.

С въвеждането на Националната информационна система всяко едно изследване и всяка една интервенция ще оставят следа в нея. "Те оставят следа и в живота ни- ако искате да сключите застраховка "Живот“, но някой някъде е написал, че веднъж сте били приети по спешност с линейка, а то не е вярно, ще Ви сложат по-висока премия или ще Ви я откажат“.

Ако не сме съгласни със съдържанието на медицински зекументи, не сме длъжни да ги подписваме. Отказваме да подпишем например неточна епикриза, можем и в свободен текст да заявим: "Не съм съгласен със съдържанието на документите“. От болницата са длъжни да коригират документа.

Трябва да знаем, че можем да се обърнем към Здравната каса, ако искаме да проверим как нашият болничен престой е отчетен по клинична пътека. Можем да се обръщаме и към изпълнителна агенция "Медицински надзор“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: