Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Петър Бозов: Ветото на президента за адвокатурата трябва да бъде заобиколено, а промените в закона да влязат в сила
Автор: Екип Varna24.bg 22:04 / 24.09.2024Коментари (0)268
© Фокус
Ветото, наложено от президента трябва да бъде заобиколено и промените в Закона за адвокатурата да влязат в сила. В момента действа наредба, която определя минималните адвокатски възнаграждения.  В началото на годината съдът на Европейския съюз съзря проблеми в тази наредба и обяви, че тя противоречи на правото на Европейския съюз, доколкото една съсловна организация каквато е Висшия адвокатски съвет не може да определя цената на адвокатския труд. Борбата за този закон е борба за правата на гражданите, а не толкова за възнаграждението на адвокатите. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" адвокатът по наказателни дела Петър Бозов.

Според личното мнение на адвокат Бозов мотивите на президента за ветото на Закона за адвокатурата не са лишени от смисъл. “Проблемът с тези промени трябва да бъде разрешен веднага. В последствие, ако тези промени не работят те могат да бъдат изменени и променени, както във всеки един закон. Определените възнагражденията на особените представители  понякога са 10 пъти по-ниски. Начинът по който са приети промените в Закона за адвокатурата, обект на ветото на президента, гарантират някакъв справедлив начин за възнагражденията.Съсловна организация състояща се от 15 души определя възнагражденията на особените представители  на базата на обективни критерии. Именно това ни казва съдът на ЕС с въвеждането на обективни критерии.  Затова принципната ми позиция е, че трябва да бъде преодоляно ветото на президента Радев", сподели адвокат Петър Бозов.

"Над 90% от приетите промени в Закона за адвокатурата, част от тях не са обект на ветото на президента, решават проблеми, затова според мен законът е правилен. Изключително трудно е да се намери решение да бъде решен този закон в цялост. Промените в него  са приети от хора с изключително богат житейски и практически опит във Висшия адвокатски съвет. След това те са подкрепени в Комисия също от адвокати с голяма експертиза, подкрепени са със становището на науката. Правилно адвокатските колегии възразява срещу така наложеното вето. По принцип Законът трябва да бъде приет така както е публикуван, и ако се нуждае от промени, те да се случат, но проблемът да бъде решен веднага. Основният проблем са тези унизителни възнаграждения, определяни от съда. Идеята на Висшия адвокатски съвет е да не се стига до там, че съдът да определя възнаграждението на адвоката, а това да се случва от самите адвокатски колегии. Когато се определя едно възнаграждение, трябва да се стъпи на базата на сложността, опита, квалификацията, специализацията. И в тази връзка съдът трудно би определил правилното възнаграждение на един особен представител", обясни адвокат Петър Бозов.

По думите му идеята на законодателството е конкретни дела да минават през адвокатски съвет, който има експертизата. "Адвокатите да определят за вида дело колко е адекватното възнаграждение, и кой точно адвокат следва да извърши тази юридическа услуга. Ако ветото на президента Радев бъде уважено, законът така както е приет няма да влезе в сила и ситуацията с възнагражденията ще остане такава както е в момента.  Имаме изразена позиция от 27 адвокатски колегии за стачни действия. Това е нещо от което държавата не се нуждае, адвокатите да протестират.  Това означава блокиране на правосъдието, и е още един мотив за преодоляване на ветото и законът да бъде гласуван", обясни Петър Бозов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: