Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Весела Илиева: Имаме знак "Стоп" за Истанбулската конвенция у нас
Автор: Йоланда Пелова 19:41 / 04.10.2023Коментари (0)945
©
Европейската конвенция за защита и превенция на жените жертви на домашно насилие, известна като Истанбулската конвенция, няма стойност на закон в България. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Весела Илиева по повод това, че от 1 октомври Истанбулската конвенция е закон в Европейския съюз.

Тя обясни как стоят нещата у нас: "По силата на Българската конституция – член 5, алинея 4, един международен договор може да бъде инкорпориран в нашето вътрешно законодателството и да се прилага в случаите, когато нашето законодателство му противоречи, само ако е изминат законовият регламентиран път, а именно международният договор, каквато е и съответната конвенция, да бъде ратифициран от нашето Народно събрание, да бъде обнародван в Държавен вестник и да е влязъл в сила".

По думите на адвокат Илиева Истанбулската конвенция няма пряко приложение за нас, тъй като имаме знак "Стоп“ в лицето на решението на Конституционния съд от 2018 година: "Не мога да споделя доводите, които слушах тези дни, че видите ли Конституционният съд е казал, че само част от тази конвенция не съответства на законодателството. Това не е така. Самият диспозитив на решението е, че цялата Истанбулска конвенция не съответства на Българската конституция", обърна внимание Илиева.

Адвокатът допълни, че конвенцията дава изключителна широта на понятието "пол“: "В член 3, буква "В" от Истанбулската конвенция е записано, че полът е социално изградена роля, която едно общество смята подходяща за мъжа и за жената, а това противоречи както на законодателството ни, така и на разбирането на ролята на пола в социалния живот. В България бяха направени няколко опита да бъде прокарана Истанбулската конвенция, всичките естествено бяха неуспешни. Първият опит е с това решение на Конституционния съд, вторият опит е бламирано от тълкувателно решение № 2 на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд, където върховните съдии изрично заявиха, че не може да се допусне промяна на име, пол и ЕГН в актовете за гражданско състояние на молител, който е заявил, че е транссексуален. И не на последно място има още едно решение на Конституционния съд ,в което той дава задължително тълкувание на понятието "пол“. По силата на този конституционен акт, полът у нас следва да бъде разглеждан само в неговия биологичен смисъл", уточни Весела Илиева.

Тя каза още, че решението на Съвета на Европейския съюз няма никаква императивна стойност, от което следва изводът, че за България няма да има абсолютно никакви санкции: "Европейския съюз функционира на базата на договор за функционирането си, по силата на който самият съюз има предоставена компетентност. Той може да взема решения само по въпроси, по които е овластен от отделните държави членки. Всяка държава действа въз основа на своята запазена самостоятелна компетентност. Т.е. всяка държава-членка може самостоятелно да избира механизмите, по които да преведе в изпълнение нормите на Истанбулската конвенция, но това не зависи и не е задължително за нас".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: