Адвокатът на фирмата за фойерверки, чиито складове се взривиха: Базата все още не е напълно обезопасена

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:58 / 18.09.2024
542
В момента базата все още не е напълно обезопасена, тъй като огледите приключиха на 13 септември и от понеделник се предприемат всички възможни мерки да се обезопаси складовата база, за да започне разчистването.

Това обясни за bTV адвокат Николай Беров, представляващ фирмата на складовете "ЕНИГМА“.

По думите му произшествието е вследствие на допусната грешка или случайно събитие, което е довело до взривяването,

"Към момента на територията на базата все още е склад номер 6, пълен с пиротехнически изделия с висок барутен еквивалент, който е изключително опасен. Той се охранява от жива охрана постоянно“, коментира адвокат Беров.

Той уточни, че от фирмата са се обърнали към Министерството на вътрешните работи, както и към Министерството на отбраната, с молба да им бъде оказано съдействие, като се намери склад, в който временно да бъдат изнесени тези изделия.

"За съжаление не получихме съдействие. В момента се търсят други складове, в които да бъдат настанени тези изделия и складовата база да бъде напълно обезопасена. В момента тя не е обезопасена“, каза още Николай Беров.

И от двете министерства отговорили, че нямат възможностите, за да окажат исканото съдействие. От Комисията за бедствия и аварии все още очакват отговор.

"Складовата база е изградена след 2006 година с решение на всички контролни органи. Изготвени са съответните проекти, те са утвърдени. А в процеса на работа непрекъснато са извършвани проверки. До настоящия момент не са установени абсолютно никакви нарушения от страна на фирмата и складовата база“, допълни адвокат Беров.

Зам.-кметът на община Елин Пелин Кънчо Кънев от своя страна обясни, че полицията е свалила своята охрана в складовата база още преди три седмици.

"Вече фирмата, която е собственик на складовете, е поставила своя денонощна охрана, която да ограничава влизането вътре в склада, защото бяхме получили информация, че такива неща са се случвали“, обясни Кънчо Кънев.

По думите му в община Елин Пелин са получени близо 50 заявления за нанесени щети и са изплатени около 17 хил. лева на всички, подали заявления.

"Тъй като получаваме допълнителни заявления, те също се разглеждат, въпреки че са извън срока", уточни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (141):
16.08.2024 Следовател за взривовете край Елин Пелин: Много е възможно причината да е самозапалване, но не приоритизирам тази версия
15.08.2024 Николай Попов за склада край Елин Пелин: Не изключваме нито една от версиите за взрива
09.08.2024 Инженер след взривовете в Елин Пелин: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна
09.08.2024 Жител на Елин Пелин:  Г-н Симеонов не успя да ни даде нито един конкретен и ясен отговор
08.08.2024 Той е факирът на пиротехниката, целунат от Господ, защото ефектите са космически и неземни
08.08.2024 Две седмици след взривовете край Елин Пелин: Жителите и местната власт ще се срещнат
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).