Цената на агнешкото месо скача двойно, докато стигне от фермата до супермаркета. Това съобщиха животновъди от Съюза на овцевъдите и козевъдите в България.
Килограмът живо тегло в момента се изкупува между 4,20 и 4,50 лв. от фермите. Чистото месо, преминало през кланица, излиза около два пъти по-скъпо - 9 лв. за килограм. Но след като месото мине през търговците, цената му в магазина започва от 15 лв. за килограм. На повечето места агнешкото се продава дори за 16-16,50 лв., казват животновъдите.
Единствено на промоция в големи супермаркети агнешкото може да се намери за около 12-13 лв. за килограм. Продажбата на агнета директно от фермата все още е забранена, затова животновъдите нямат право да договарят директно с крайни клиенти. Според правилата, които действат в страната, е задължително животните да се колят в лицензирани кланици.
За страната те са само три, обясни Милчо Ангелов от Съюза на овцевъдите и козевъдите. Затова и животновъдите не можели да се пазарят за цените. Вариантът да предлагат продукцията си по пазарите също не бил възможен заради стриктния контрол на Националната ветеринарно-медицинска служба.
Така на хората се налага да плащат много повече за месото по празниците, а животновъдите получават само трохи за труда си, коментират от браншовата организация на овцевъдите.
Източник: в. "Стандарт"