Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако инвестираме по 200 лева всеки месец, вместо да ги спестяваме, след 20 години ще ни донесат доходност от над 150 хил. лева
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 30.06.2024Коментари (0)29657
© Blagoevgrad24.bg
Всеки от нас се стреми да спестява и се замисля как да спечели от заделените си пари. Но инвестициите невинаги означават значителни суми пари. Има ли смисъл да се инвестира с малки суми - отговорите дава финансовият консултант Стойне Василев, цитиран от businessnovinite.bg. 

Когато стане въпрос за инвестиране, много хора имат оправдания защо да не започнат сега, а когато изкарват по-висока заплата, когато си изплатят кредита или когато някой друг разход отпадне. Ако наистина в момента имате нисък доход и високи фиксирани разходи, много трудно ще намерите пари за инвестиране. Все пак, ако човек работи, ще може да задели поне 50 или 100 лева на месец. 

Въпросът е какво да може да се направи с тези пари, т.е. какви са приоритетите. Единият вариант е да ги похарчим за необходими неща като храна, наем, транспорт, битови сметки и други (това са базови нужди). 

Другият е да отидат за пътуване, козметика, кино и други подобни разходи (това са нашите желания). Третият вариант е да отидат за инвестиции (това е нашето бъдеще).

Всеки е чувал, че колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре и по-високи суми ще имаме след години. Това е така благодарение на сложната лихва, която започва да действа много бързо след 10-тата година.

Ако тези 200 лева на месец бъдат инвестирани сега при 10% годишна доходност, то след 20 години ще се събере сума от 153,000 лева. Ако се започне след 10 години и се инвестира 10 години, то ще има само 41,000 лева или 3 пъти по-малка сума. Ако бъдат изпуснати само 5 години от тези 20, то общата сума ще е 83,000 лева (почти наполовина).

Да започнеш рано, дори с малки суми, има още едно огромно предимство. То е свързано с натрупването на знания и умения. Необходими са поне 2-3 години на пазара, за да се разберат основните зависимости и явления, които отказват влияние върху цената на нашите активи. Горе-долу и толкова време е необходимо, за да изградите собствена успешна стратегия и да започнете да виждате как емоциите влияят на инвестиционните решения. 

В момента е възможно човек да инвестира с малки суми (дори 100 лева на месец) и да трупа реални знания, умения и опит. Загубата на пари е най-добрият учител, а научените уроци ще се отплатят в огромни печалби в бъдеще. Ако тези уроци бъдат научени с малко пари, ще е доста по-безболезнено, отколкото с по-високи суми.

В какво може да се инвестира с малки суми? 

Буквално във всичко – от злато, през акции до недвижими имоти. Големите активи се раздробяват на малки хапки, които всеки може да си купи с минимална сума.

По този начин може с 10 лева да си купите една частичка от най-големите компании в света като Apple, Microsoft, Tesla и други. Не е нужно да имате и стотици хиляди левове, за да си купите биткойн или недвижим имот. А какво ще кажете да имате част от най-големите 500 компании в САЩ? Само срещу 2 лева. 

На първо място трябва платформа. Сега те са често във вид на мобилни приложения и са достъпни само срещу няколко клика на телефона.

Едно такова е Revolut. В него има хиляди акции, криптовалути, злато, сребро, стотици индексни фондове и други инвестиции. Минималната сума за покупка на част от тях е 1 евро или 2 лева. Ако разполагате само със 100 лева на месец, можете да си направите чудесно инвестиционно портфолио в приложението.

Вместо да използвате спестените 100-200 лв. в края на месеца за поредната импулсивна покупка, помислете за малки инвестиции, които да превърнете в големи печалби.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
50-ото Народно събрание
Избор на нов български патриарх
Масови протести срещу цените на горивата
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: