Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Активни потребители" със сигнал за нелоялните практики при компаниите за видеоигри, които ощетяват и нашите деца
Автор: Десислава Томева 12:01 / 12.09.2024Коментари (0)884
©
Повече от половината потребители в ЕС играят видеоигри. Те са най-популярни сред децата, като над 84% от тях са на възраст от 11-14 години. През 2020 г. покупките по време на игра генерират в световен мащаб повече от 90 милиарда лв., което представлява около една четвърт от приходите на гейминг индустрията. Секторът за видеоигри генерира повече приходи от киното и музикалната индустрия взети заедно.

На 12 септември Асоциация "Активни потребители", заедно с Европейската потребителска организация и още 21 потребителски организации от държави членки на ЕС подадоха сигнали до Комисията за защита на потребителите, националните органи и Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите относно нелоялните практики на водещи компании за видеоигри. Популярните игри като Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft и Clash of Clans се играят от милиони потребители годишно, но какъв е проблемът?

През последните години компаниите за видеоигри развиха бизнес модели, които разчитат все повече и повече на покупки вътре в играта, сред които са и дигиталните валути. При преглед на 50 от най-популярните видеоигри през 2023 г. се оказа, че 21 от тях (42%) предлагат дигитални валути. От тези 21 игри, които предлагат дигитални валути, 8 са подходящи за деца до 12 години.

Според направения от Европейската потребителска организация анализ** бяха открити нарушения на европейските разпоредби за защита на потребителите. В сигналът се разкрива как индустрията за видеоигри подвежда потребителите да харчат повече по време на игра чрез използването на дигитални валути. Липсва прозрачност относно цените на дигиталните валути - трудно е да се пресметне колко струва единица от дигиталната валута в лев, не е разрешено да се купи определено количество валута, а трябва да се плати за пакет. Много геймъри споделят, че предпочитат да плащат директно с истински пари, но нямат тази възможност.

Участниците в игрите са и обвързвани с неравноправни клаузи в полза на разработчиците. Децата са по-уязвими към тези манипулативни тактики. Данните показват, че децата в Европа харчат средно 80 лв. на месец за покупки вътре в игри. Макар децата да са главните потребители на видеоигри, те имат ограничена финансова грамотност и е лесно да бъдат подведени.

Асоциация "Активни потребители" призовава Комисията за защита на потребителите и Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите да гарантират, че търговците играят по правилата и да осигурят на потребителите безопасна среда за игра.

Тези проблеми обаче не са присъщи само за този сектор, те могат да бъдат открити и в социални медийни платформи или в други пазари. Европейската потребителска организация вече посочи през 2021 г., че в TikTok също не е ясно колко струва виртуалната валута.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: