Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Актовете на КАТ със 7 г. давност
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 14.01.2011Коментари (3)6382
© Varna24.bg
Абсолютният давностен срок на актовете на КАТ да стане 7 години, а не както досега 3. Тази мярка ще бъде предложена за обсъждане на съвещание на МВР, което ще се проведе на 18 януари. Целта е системните нарушители да не могат да се измъкват от закона.

Към момента абсолютният давностен срок за нарушенията е 3 години. За снимка от камера на КАТ давността е година. След изтичането на този период водачът не дължи глоба и досега доста от нарушителите се възползваха от тази вратичка.

Поради тази причина служители от отдел "Пътна полиция" ще предложат за обсъждане абсолютната давност да се увеличи поне двойно, за да не могат да се изплъзват нарушителите.

"Тези хора няма да бъдат обслужвани от държавната администрация. На тях няма да им се издават паспорти, книжки и може дори банките да им отказват отпускане на заеми, защото информация за задълженията им ще се изпраща и до НАП", коментираха от МВР.

В момента една от често срещаните практики е системни нарушители да си карат с актове, без обаче да ги плащат. Така например, ако шофьор бъде хванат да натиска газта над разрешеното и му се напише акт за 300 лв., при който има и отнемане на книжката, той не отива до КАТ, за да си вземе наказателното постановление, а си кара с акта. Причината за това е, че, ако го спрат, глобата за изтекъл акт е по член 157 ал.6 от Закона за движение по пътищата и предвижда санкция от 10 лева, без да се отнемат и точки от контролния талон. Поради тази причина водачите предпочитат да карат така, вместо да си губят книжките и да плащат тлъсти глоби.

Друга промяна срещу рецидивистите на пътя, която ще се обсъжда в края на месеца, ще бъде, при отнети всички точки от контролния талон водачът автоматично да се лишава от право да шофира.

Практиката в момента е при изчерпване на лимита от точки е водачът да се яви в КАТ, да му напишат наказателно постановление и сам да си занесе книжката. Тъй като малко водачи го правят обаче, от КАТ предлагат солени глоби за подобно нарушение. При първо спиране на водач без точки да се налага 300 лв. глоба, а при повторно тя да се увеличава двойно. Предвижда се още такива глоби да се прилагат и към шофьори с изгубени книжки. "Голяма част от рецидивистите в момента лъжат, че са ги изгубили, за да не им ги вземаме", обясниха от КАТ.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Докато всичко не се прекара през парите, а и, което за нас е по-важното в момента - докато за събирането на въпросните пари, не се измисли работеща и ефективна система (както виждам има такива наченки, което е добре!), всеки ще си развява байряка както иска. То това си е чисто човешко и нормално: "Защо да спазвам правила, които не са ми удобни, когато мога и да не ги спазвам, както правят другите?!" С други думи - само когато вилата ни натисне по врата, само тогава се сещаме за задълженията си. Простата логика води до извода, че щом е така, тогава тази "вила" трябва да ни натиска постоянно! Защото не ни натиска, затова сме и на този хал...в статия го пише много вярно. Ама то пък си е и до хората, не само до законите. Не може винаги да са ни виновни другите. Не знам на някои (хубаво са ги нарекли "рецидивисти на пътя") как им е спокойно и леко да си карат с актове, без книжки, без документи на колата, без... абе, свободия!
+4
 
 
Пълно безсилие , и 20г да е все тая.Нашите комшии ти свалят номера докато не си платиш и никой не търси давност.Затова караме като ученички в Гърция а тук сме ненаказуеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: