Алберта Алкалай: Кърви сърцето на Израел, това е удар по човечността

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
20:20 / 10.10.2023
818
Случващото се в Израел е един небивал ужас и терор. Мога да го сравня само с Баташкото клане. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф“.

"Жалко, че това нещо става в ХХІ век, когато уж си мислим, че сме напреднали технологично и всякак, но всъщност отстъпваме в морален аспект", отбеляза тя.

По думите й членовете и съмишлениците на "Алеф" имат особена чувствителност: "Ние сме обединени от идеята да се запази човечността затова, защото смятаме, че тя е в дефицит в нашето общество и в нашето време. Обединени сме от каузата на това да останем хора, да си помагаме, да си подаваме ръка и да си помагаме. Бяхме едни от първите, които направихме жива верига от млади хора, от деца срещу войната в Украйна. Сега отново нашите съмишленици реагираха срещу този терор, срещу този небивал ужас", обясни Алберта Алкалай.

Тя добави, че в момента "кърви сърцето на Израел": "Еврейският народ е мъдър. Преживял е множество катастрофи, като последната беше само преди 80 години – Холокоста, и смятам, че ще намери сили и ще бъде мъдър, и ще може да излезе и от тази криза. Кърви сърцето на Израел, ние страдаме с всички тях. Не мога да ви опиша колко хора ми се обаждат тези дни и какви думи на съпричастност получавам от колеги, приятели в България, които просто са си отворили сърцата за подкрепа и да се противопоставят на този терор и на това зло. Защото терорът няма националност, терорът няма цвят. До вчера бяхме свидетели на ужасите в Украйна, днес се преместиха в Израел, утре могат да бъдат някъде другаде. Единственото ни спасение е да останем хора", отбеляза Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (356):
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
22.06.2024 МВнР с предупреждение към българите
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
10.06.2024 САЩ обмислят едностранно споразумение с ХАМАС за освобождаването на петима американски заложници
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).