Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александра Кишишева: Форумът "Изгряващи звезди" е един от най-големите за предприемачество за младежи в цялата страна
Автор: Живко Кръстев 14:55 / 05.06.2024Коментари (0)1230
©
Младежкият бизнес форум "Изгряващи звезди" е един от най-големите форуми за предприемачество за младежи от цялата страна. Това каза Александра Кишишева – директор "Организационно развитие" в Джуниър Ачийвмънт България в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

През учебната година младежи създават собствен продукт – компания като част от учебната им програма в Джуниър Ачийвмънт "Учебна компания", като тръгват от идея, разработват бизнес план, маркетингова стратегия, имат си различни отдели: HR, финанси, счетоводители, мениджър. Накрая на годината те минават първо през регионално състезание, и класираните 22 учебни компании участват в национално състезание"Изгряващи звезди“ с щандове на иновативни решения, решения на реални бизнес проблеми на ученици от цялата страна. Състезанието тази година се проведе в Морската градина на Бургас, разказа тя.

"Учебна компания" е програма, която се прави от Джуниър Ачийвмънт в глобален мащаб вече над 100 години. Тя е изключително ценна с практическите умения, които развива у младежите, но "и е от огромна полза с умението и разбирането, че ти, като отделен индивид, може да добавиш някаква стойност в живота на хората. Тези младежи за първи път в животът си започват да вярват в себе си, че ако работят в екип, поставят си конкретни цели, те могат наистина да постигнат нещо, което да е значимо и което да е значимо не само за тях, ами и за останалите хора".

Голямата награда на тазгодишния форум "Изгряващи звезди" е компанията Green Filters, която е предложила иновативно решение за рециклиране на цигарените филтри със специална технология, която те измислят, като създават нов продукт – активен въглен, който впоследствие да се използва за пречистване на вода и на въздуха.

"Младежите са използвали научния подход в разрешаването на проблема – свързали са се с БАН и са ползвали лаборатория там. Те работят с няколко ресторанта, в които са инсталирали специални кошчета, в които се събират фасове от цигарите, и в последствие си имат механизъм за преработката им. Осигурили са и компании, които да купят техния готов продукт", обясни тя и добави, че победителят от българския формат ще представя България на европейския форум  #Gen_E в началото на юли в Катания, Италия, където ще се състезават 43 държави.

По думите й инициативи като тази, които развиват уменията и мисленето на младежите, са много важни заради възможността на децата от малките населени места да имат възможност да останат и да развиват себе си и съответно и своето родно място. Другото важно нещо за нея е, че във форума участват много въвлечени страни: като учителите, които подкрепят и дори критикуват своите подопечни, като общините, които искат да развиват собствените си райони; като родителите, които също са въвлечени в целия процес. "Създава се една микрообщност, която е насочена младите хора да имат условията наистина да развиват собствените си идеи".  

Друго интересно наблюдение, което е важно да се отбележи според Александра Кишишева, е все по-екологичната насоченост на идеите на учебните компании, като се мисли все повече как да се справим с екологичната криза и социалното неравенство. "Нашите ученици са абсолютно адекватни на картата на света. Ние, като общество, имаме много важна роля да задаваме висок стандарт, за да могат те да повярват, че в България може да се създаде високотехнологична компания, която да има световно въздействие".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: