Александра Кишишева: Форумът "Изгряващи звезди" е един от най-големите за предприемачество за младежи в цялата страна

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:55 / 05.06.2024
1240
Младежкият бизнес форум "Изгряващи звезди" е един от най-големите форуми за предприемачество за младежи от цялата страна. Това каза Александра Кишишева – директор "Организационно развитие" в Джуниър Ачийвмънт България в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

През учебната година младежи създават собствен продукт – компания като част от учебната им програма в Джуниър Ачийвмънт "Учебна компания", като тръгват от идея, разработват бизнес план, маркетингова стратегия, имат си различни отдели: HR, финанси, счетоводители, мениджър. Накрая на годината те минават първо през регионално състезание, и класираните 22 учебни компании участват в национално състезание"Изгряващи звезди“ с щандове на иновативни решения, решения на реални бизнес проблеми на ученици от цялата страна. Състезанието тази година се проведе в Морската градина на Бургас, разказа тя.

"Учебна компания" е програма, която се прави от Джуниър Ачийвмънт в глобален мащаб вече над 100 години. Тя е изключително ценна с практическите умения, които развива у младежите, но "и е от огромна полза с умението и разбирането, че ти, като отделен индивид, може да добавиш някаква стойност в живота на хората. Тези младежи за първи път в животът си започват да вярват в себе си, че ако работят в екип, поставят си конкретни цели, те могат наистина да постигнат нещо, което да е значимо и което да е значимо не само за тях, ами и за останалите хора".

Голямата награда на тазгодишния форум "Изгряващи звезди" е компанията Green Filters, която е предложила иновативно решение за рециклиране на цигарените филтри със специална технология, която те измислят, като създават нов продукт – активен въглен, който впоследствие да се използва за пречистване на вода и на въздуха.

"Младежите са използвали научния подход в разрешаването на проблема – свързали са се с БАН и са ползвали лаборатория там. Те работят с няколко ресторанта, в които са инсталирали специални кошчета, в които се събират фасове от цигарите, и в последствие си имат механизъм за преработката им. Осигурили са и компании, които да купят техния готов продукт", обясни тя и добави, че победителят от българския формат ще представя България на европейския форум  #Gen_E в началото на юли в Катания, Италия, където ще се състезават 43 държави.

По думите й инициативи като тази, които развиват уменията и мисленето на младежите, са много важни заради възможността на децата от малките населени места да имат възможност да останат и да развиват себе си и съответно и своето родно място. Другото важно нещо за нея е, че във форума участват много въвлечени страни: като учителите, които подкрепят и дори критикуват своите подопечни, като общините, които искат да развиват собствените си райони; като родителите, които също са въвлечени в целия процес. "Създава се една микрообщност, която е насочена младите хора да имат условията наистина да развиват собствените си идеи".  

Друго интересно наблюдение, което е важно да се отбележи според Александра Кишишева, е все по-екологичната насоченост на идеите на учебните компании, като се мисли все повече как да се справим с екологичната криза и социалното неравенство. "Нашите ученици са абсолютно адекватни на картата на света. Ние, като общество, имаме много важна роля да задаваме висок стандарт, за да могат те да повярват, че в България може да се създаде високотехнологична компания, която да има световно въздействие".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Запрянов: Очакваме 57 млн. евро в замяна на помощта за Украйна
"Да, България!" прие мандат за предоговаряне на коалиционното спо...
Голям пожар в Старозагорско, опасно близо до борова гора
Брендо през 2008 г.: Никога няма да излезе тази истина
Президентът и патриарх Даниил положиха венци пред Паметника на Не...
Президентът Радев: Изборът на патриарх идва в момент на изпитания...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).