Александър Симидчиев за вендинг машините за лекарства: Не позволяват да се осъществява контрол

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
15:15 / 17.09.2024
657
Ние сме принципно за дигитализацията на здравната система, но във варианта "набързо, на коляно, предизборно" не е редно да се правят такива неща. Това заяви председателят на Здравната комисия в парламента Александър Симидчиев във връзка с изразената протестна готовност на фармацевтите за поставянето на вендинг машини за лекарства, предаде репортер на "Фокус"

"Вендинг машините не позволява да се осъществява контрол за медикаменти по лекарско предписание. Това не беше специфицирано в закона. Всички говореха в зала, че става  въпрос за медикаменти без прескрипция, но това не беше специфицирано в закона", обясни той. 

Попитан как трябва да се реши проблема с липсата на аптеки в малките населени места, той обясни, че от ПП-ДБ са предложили решение да се създадат допълнителни стимули от Здравната каса. 

"По нея вече има открити аптеки. Направихме процедура, по която касата оценява гъстота на аптеките в районите и ако тя е ниска, се създават допълнителни стимули от самата Здравноосигурителна каса", коментира той. 

Той смята, че вендинг автоматите не могат да решат проблемите по настоящето законодателство, което се предлага. Според него машините могат да се използват с подходящо към тях устройство, което да верифицира продажбата на медикаменти. Симидчиев обърна внимание обаче на това, че лекарствата имат срок на годност, който, ако бъде прескочен, трябва да бъдат унищожени.

Виж коментарите (0)

Още по темата (745):
19.09.2024 Здравен експерт: Във вендинг машините за лекарства няма нищо лошо и ще бъде полезно на хората
18.09.2024 Фармацевтите срещу вендинг машините: Изключително опасно е
18.09.2024 ИТН: Категорично трябва да има вендинг машини за лекарства
18.09.2024 Александър Симидчиев: Автоматите, които отпускат лекарства по рецепта, задължително трябва да имат видеовръзка с фармацевт
17.09.2024 Депутатите забавиха с 1 година новата такса смет: "Замърсителят плаща" се отлага засега
13.09.2024 Фандъкова: До края на годината трябва да е готов държавният стандарт за оценка на качеството в средното образование у нас
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).