Анализатори: Седем партии в НС са почти сигурни, увеличава се възможността да се отиде на пореден предсрочен вот

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:13
274
Най-вероятно на предстоящия предсрочен вот ще има по-ниска избирателна активност - между 2 и 2,1 млн. души ще гласуват .Тоест може да падне и под 30% - това значи около 200 000 гласа по-малко. Седем партии в НС са почти сигурни, осем са вероятни, девет са възможни. Това каза социологът Юлий Павлов.

По думите му 80 000 гласа ще бъдат достатъчни за една формация да влезе в парламента. "Чрез неавтономен вот този резултат не е трудно да се постигне. За съставянето на мнозинство ще са достатъчни ПП-ДБ, ГЕРБ и коя да е от останалите - с поне 20 депутати. Трипартийна коалиция ще е напълно възможна, но вече не във вид на "сглобка", а със споразумение. Фракцията на Пеевски има неправомерно голямо влияние в служебния кабинет, в неин интерес е да няма редовно правителство", коментира той.

Според него гласуването на местните избори е партийно, а хората не познават районните кметове. "Някои от тях не им знаят и имената, гласува се по инерция", допълни той. 

На свой ред политологът Тончо Краевски също смята, че тенденцията е към падане на активността на парламентарни избори. "Ако активността е толкова ниска, че 70 000 гласа да са достатъчни за влизане в парламента, то тогава и 10 формации могат да влязат. Увеличава се и възможността да се отиде на пореден предсрочен вот. Необичайно конструктивен тон се забелязва в тази кампания. Всеки предлага своя формула, а не се чертаят червени линии. Общо взето всички партии казват едно и също, което значи, че има шанс да си сътрудничат, вероятно в рамките на експертен кабинет", коментира пред NOVA NEWS той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (849):
19.10.2024 Евродепутатът от "Възраждане" Станислав Стоянов ще оглави най-новата европейска политическа партия "Европа на суверенните нации"
19.10.2024 "Галъп": Младите все повече не гласуват или избират "не подкрепям никого"
13.10.2024 Президентът: Българските общини трябва да компенсират с много повече работа, отговорността на централната власт е сериозна
25.09.2024 Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще сме алтернативата на България с номер 26
14.09.2024 Михаил Константинов прогнозира разпределението на мандатите в новия
парламент
14.09.2024 Делян Пеевски: ДПС - Ново начало ще работи за хората, заедно с хората
Още новини от Национални новини:
Доброслав Димитров: Да правиш подоходна политика чрез минимална з...
Експерт: В омагьосан кръг попадаме в момента, в който за да покри...
Остана още малко до края на годината, ако сте пропуснали профилак...
Борисов от Велинград: Въпросът е да победим така на изборите, че ...
Василка Шаламанова е назначена за зам.-министър на правосъдието
Финансист: Нямаме антиинфлационна политика


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).