Анестезиолог предупреди за райския газ и каза какво трябва да правят родителите, за да предпазят децата си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 29.07.2022
2037
Употребяващите райски газ за забавление трябва да знаят, че започне ли се веднъж, трудно се спира. Това каза за "Фокус" д-р Филип Абединов, анестезиолог в болница "Света Екатерина“.

"Поредица от подобни употреби, да речем, хронично могат да доведат до много висок дефицит на Витамин В-12. Това са да речем нарушение в провеждането на нервните импулси в нашето тяло, специално от гръбначния мозък. Човек понякога трудно да може да контролира ходенето си“, обясни той.

Специалистът препоръча на родителите, които случайно научат, че децата им злоупотребяват с райски газ да бъдат изследвани за нивото на Витамин В-12. Райският газ се превръща средство за забавление сред младите хора на границата на опасното, отбеляза той.

"По принцип това е едно вещество, което широко се използва в няколко места в индустрията, например повечето спрейове – например със сметана или другите спрейове, вътре са с компресиран такъв газ. И може би много популярно сред хората, които са гледали филми – т.нар. автомобили с усилване на мощността им с нитро. Какво имам предвид? Приема се, че в нашата практика, когато той се смеси с кислород, е доста безопасно, особено до проценти 50:50. Т.е. трябва половината от веществото като газ, което се инхалира от хората, да бъде кислород“, обясни той.

Сега се използва в медицината, но историята на това вещество започва първоначално като забавление и то в богатите общества, посочи анестезиологът.

"Имайте предвид, че и в момента точно то идва от богатите страни. Това не е нещо, което ние сме го открили. Очевидно е, че някой е отишъл там, пренесъл го е, направил е тук съответните демонстрации, оттам нататък то става масово явление. И изведнъж ние откриваме в един момент, че имаме може би проблем. Това ще разберем в следващите дни, защото виждам, че вече достатъчно сте информирали обществото и в тази посока има много информация и много данни. Надявам се да няма много тежки инциденти и най-страшното е да нямаме, на дай боже, фатален инцидент, защото той няма да стане с хора на нашата възраст, а ще стане с децата ни", допълни д-р Абединов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (54):
28.09.2024 Габриела Руменова: Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ
25.09.2024 Забраниха продажбата на райски газ окончателно
25.09.2024 Днес решават за абсолютната забрана за продажба на райски газ за физически
лица
24.09.2024 Съставиха протоколи на младежите, разлепвали реклами на райски газ по огради на столични училища
24.09.2024 Д-р Цветеслава Гълъбова: Проблемът с употребата на райски газ е огромен
26.08.2024 Откриха огромно количество райски газ
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).