Ангел Семерджиев: Газът може да поскъпне и с по-малко от 10 %

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
13:00 / 30.08.2011
570
Възможно е поскъпването на природния газ да бъде до 10 % от 1 октомври, а не с исканите от "Булгаргаз" - 20 %, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той определи предложението на газовото дружество като "песимистичния вариант" за скок на цената, а оптимистичният и по-вероятният вариант е ръстът да е едноцифрен - т.е. до 10 на сто.

Окончателното решение ще бъде взето, след като се видят данните за август. При увеличение на цената на природния газ до 5 % се счита, че топлофикационните дружества могат да го поемат и няма нужда от увеличение на цените на техните услуги. При по-голям скок обаче вероятно това ще доведе и до поскъпване на топлата вода и парното.

"Ние считаме, че ще има и по-благоприятно развитие и могат да се намерят достатъчно резерви. И другата причина, поради която считаме, че не може да се случи такова голямо увеличение, е механизмите, които предвижда самата наредба за регулиране на цените. Много е трудно да се допусне да няма увеличение, като се имат предвид тенденциите в котировките на нефта, и то главно не сегашните тенденции, а това, което се случи назад девет месеца", каза Семерджиев.

Той изтъкна, че цените на България се формират на базата на средиземноморския пазар на петрола и събитията в Либия са повлияли значително върху цените в посока нагоре.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).