Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ангел Семерджиев очаква намаление на цените на природния газ на едро
Автор: Екип Varna24.bg 17:33 / 06.11.2012Коментари (4)1104
Намаление на цените на природния газ на едро от доставчиците очаква председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То "би се отразило косвено" върху крайната цена на електроенергията, каза пред журналисти Ангел Семерджиев.

"Ако имаме възможност да намалим конвенционалната цена, остават добавките - за зелена енергия, за подпомагане на когенерациите и за невъзстановяеми разходи. Добавката за т.нар. "кафява енергия", или за когенерация, би се понижила заради по-ниската цена на газа," обясни Семерджиев. По думите му очаква се това също да се отрази в посока намаляване на крайната цена.

След редовно открито заседание на регулаторния орган председателят на ДКЕВР каза още, че енергийният министър Делян Добрев го е уверил в желанието на правителството да оптимизира разходите в държавните дружества в сектора - още един фактор, който "може да доведе до намаляване цената на конвенционалната електроенергия на едро".

"Желанието и стремежът към намаляване на приходите на държавните компании в полза на крайните потребители е нещо, което като фактор би довело до облекчаване на крайната цена за потребителите," разясни Ангел Семерджиев.

Иначе "цената на електроенергия в България за регулирания сектор е най-ниската в ЕС," отбеляза председателят на ДКЕВР. "Това е фактор, който влияе положително върху инвестиционния климат в България," добави Семерджиев, според който "няма индустрия, която да не се интересува от това какви са й разходите за електроенергия".

Ангел Семерджиев каза още, че всички разходи, които са били предизвикани от вече присъединените конвенционални централи, са били отчетени.

Брюксел иска да знае как се формира цената на тока от ВЕИ

Председателят на ДКЕВР коментира пред медиите проявения от Европейската комисия интерес към начина, по който се формира цената на енергията от възобновяеми източници у нас. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е получила въпросите на изпълнителния орган на ЕС във връзка с жалбата на производителите на възобновяема енергия.

В Брюксел питат не само за начина на формиране на цената, но и дали в нея се отчитат всички разходи, стана ясно от думите на Ангел Семерджиев. Той е уверен, че отговорите, които ще изпрати комисията до ЕК ще докажат, че механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри, за да стимулират такива централи.

Производството от ВЕИ е много повече, отколкото е прогнозирано към момента, отбеляза Семерджиев след заседанието на ДКЕВР. Според него България не изостава по отношение на целите за относителен дял на електроенергия, произведена от възобновяеми източници.

"Въпросът е дали трябва да бързаме чак толкова много, че да товарим крайния потребител. Имайки предвид условията в България и кризата, считам, че трябва да не бързаме чак толкова," посочи председателят на регулаторния орган. Той беше категоричен, че за обществения интерес отговарят институциите и не може ВЕИ производителите сами да определят колко да произвеждат и колко да им се плаща.

ДКЕВР ще изпрати отговорите на въпросите на Еврокомисията до края на седмицата. Семерджиев каза още, че комисията може и да ги публикува, ако в тях няма конфиденциална информация.

Окончателните цени за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежа, които трябва да плащат производителите на енергия от възобновяеми източници и са в основата на тяхното недоволство, ще бъдат определени до половин година, каза Ангел Семерджиев. По думите му временните цени ще действат дотогава, за да могат електроразпределителните, заедно с електросистемния оператор, да предложат точно определени цени.

Източник: btv









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И само още нещо да вметна. СПРЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ВЕИ ТЕХНОЛОГИИТЕ. Пълни глупости са, че те товарят сметките за ток. Високите сметки се дължат на големите загуби от пренос при централизираното произвоство с което разполагаме и високите печалби на енергийната мафия в България. Всички негативи от цапащите електроцентрали като ТЕЦ и АЕЦ се плащат допълнително с данъците ни, а рискът дори не е включен в сметките и е заменен от държавна гарнция. Най-вероятно повечето страни от ЕС ще произвеждат 100% от необходимата им енергия от ВЕИ до 2020. Ние сме планували 16%. Латвия в момента произвежда 35-40% от нуждите си от ВЕИ, а цената на тока им за крайните потребители е същата като в България. Проблема е, че тук нещата не се правят с перспектива, дори не се правят с умисъл, а само ако има келипир за тези които са на власт - Бай Ганьовщина.
0
 
 
намалението на цените на едро е добър повод да се вдигнат цените на дребно :) Да не идват избори, че такива смели изказвания?
0
 
 
Иначе сериозно- вж. тук http://www.elpriser.se/. Това са цените електроенергията на различните доставчици в Швеция. Цените са в йоре. 1 крона = 100 йоре. 1 лев = 0.24 крони. Сметката я направете сами. Няма да ви убеждавам какви са доходите в Швеция и какво е съотношението на доход към сметка за еленергия.
+1
 
 
Току що погледнах в банята и какво да видя - налъмите цъфнали!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: