Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Дора Иванова: Бузлуджа е една платформа за истории, която може да бъде ценна за образователни цели, и повече хора да научат за миналото ни
Автор: Ива Дойчинова 21:40 / 09.08.2024Коментари (0)1296
© Facebook
Сградата на Бузлуджа е затворена, защото няма модел за управление и държавата е в позиция, да не може да вземе решение. По-лошото е, че липсата на достъп до сградата спира дейностите по мониторинг и поддържане на извършените дейности и всички защитни съоръжения, които предпазваха до момента изключително успешно произведенията на изкуството. Усилията положени от български, международни експерти, от много доброволци с международно финансиране започват да я връщат към разпадане. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" арх. Дора Иванова, основател и управител на фондация "Проект Бузлуджа".

Според арх. Дора Иванова сградата на Бузлуджа се управлява от областния управител на Стара Загора, който има правото да допуска или да не допуска достъп до нея, защото е опасна. Тази опасност идва след като сградата е била обезопасена с извършени съоръжения и дейности. "Местният референдум е изход от заплетената ситуация. Ясно е, че областните управи не са институции, които развиват проекти и опазват архитектурно наследство. На национално ниво това също не е възможно да се случи. Референдумът е възможност да се разплете административният възел. Да могат общината и хората, които са най-близо до нея, да са тези, които се грижат за сградата и от тях да зависи поддържането й. Една развита сграда може да допринесе много за региона", обясни арх. Дора Иванова.

Пластовете на времето в мемориала са много и гледните точки са много, и всички те трябва да бъдат съхранени. Бузлуджа е една платформа за истории, която може да бъде ценна за образователни цели, да могат повече хора да научат за близкото минало. “То не може да бъде изтрито, може да бъде критикувано, трябва да бъде критикувано и на това място може да се случва това. Бузлуджа може да е много повече - място за история, място за събития, дестинация. В момента Бузлуджа е една от петте най-известни изоставени сгради в света, а може да бъде една от петте най-известни функциониращи сгради в света, ако се постараем да позволим това развитие", подчерта арх. Дора Иванова.

"След 10 ноември 1989 г., образът на Тодор Живков беше изчегъртан от мозайка в паметника на Бузлуджа. По-късно беше сложено бяло платно и посетителите не знаеха защо се случва това. Всъщност това е първата разруха на паметника. След което американски графичен артист изрисува отново лицето на Тодор Живков. Това показва нагледно, че мозайките и картините носят ценността, разказа, смисъла на миналото. Целта не е да се възстановява паметника в първоначалния му вид, а да се запазят всички тези слоеве на историята, за да могат те да са видни и да бъдат разказвани на поколенията, изтъкна още арх. Дора Иванова.

От горската сцена на Опън Бузлуджа фест,  от която български и чуждестранни експерти разказват за противоречивото наследство на Европа,  разказват се спомени свързани с това място, има прожекции на горско кино и 10 различни Бузлуджа изживявания, чрез които може да се  научи повече за мястото, за историята, за сградата, за природата и да  се съпреживее наистина това магично и сюрреалистично място. "С хвърчила около Бузлуджа, с 3D мапинг шоу, чиито създатели  надминаха себе си, с много музика, три сцени и млади хора е изключително мотивиращо,  че имаме такива ангажиращи, мислещи, търсещи и забавляващи се тук млади хора", коментира арх. Дора Иванова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: