Архитект: По времето на социализма едно семейство не можеше да има по-голямо жилище от 120 кв. м

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
11:08 / 09.10.2023
985
Архитект Петър Диков, председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България (САБ), сподели пред "Денят започва" по БНТ своите виждания и очаквания за обновяването на архитектурата и бума на строителството в цяла България.

"София стои на едно много добро място, що се отнася до архитектурата, сред останалите европейски градове. Това е град с прекрасна структура, но за съжаление е малко мърлява и мръсна най-вече заради гражданите. Чужденците много повече харесват София."

"Когато човек се разхожда из София, той си гледа в краката, защото има опасност да се спъне или да попадне в дупка. А това ни пречи да вдигнем глава и да видим каква хубава столица имаме"

"Легенда е, че 30% от жилищата са празни. Все пак повече от 30 години ние живеем в пазарна икономика, където всичко се определя от търсенето и предлагането. За да се строи - има търсене."

"Темата за това какво ще стане с панелните блокове е дълга. В София например има 220 хиляди панелни жилища. В тях живеят живеят близо половината софиянци. Времето на незадоволения пазар мина, той беше в средата на 90-те. Тогава човек все искаше да си купи нещо и хората бяха на принципа "моят дом е моята крепост". Сега хората, които търсят жилище, гледат дали в района има училище или детска градина, добър транспорт или болница"

"По времето на социализма едно семейство нямаше право да има по-голямо жилище от 120 кв.м. Ние все още не можем да приемем, че човек има право да избира. Ние излязохме от социализма, но той не е излязъл от нас. "

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).