Асен Василев каза каква е философията на парите за общините 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:16 / 24.11.2023
993
До 1 март 2024 г. е срокът, в който общините могат да подават предложения за проекти, които да бъдат финансирани от специалния общински фонд в Бюджет 2024, заяви по време на изслушване в парламента финансовият министър Асен Василев.

По думите му нито правителството, нито Министерството на финансите ще имат отношение към подбора на проектите, които изпълняват заложените критерии, а това е отговорност на Народното събрание. Относно режимът за финансиране - той ще е на принципа на европроектите. Причината да се постави срок до 1 март 2024 г. е, че ако до тази дата няма яснота за проекта, изглежда нереалистично изпълнението му. "Философията е, че кметовете знаят най-добре. Не е работа на правителството да налага "направи това, направи друго“, заяви Асен Василев.

В случай че предложените проекти се изпълнят и надвишат лимита от 1 млрд. лв., е предвидена възможност за прехвърляне на средства от националната капиталова програма. 

"За първи път включваме тази програма към общата капиталова програма и тя е с един общ лимит от по-малко от 10 млрд. лв.“, каза Йордан Цонев от ДПС. "Тук е мястото да ви напомня, че много години назад капиталовата програма на националния бюджет не се изпълнява и се превърна във финансов буфер. Така съставена тази програма за общините, която може да черпи неизразходван ресурс от общата капиталова програма, ще даде възможност да се изпълни и по-голям процент на националната“, коментира депутатът.

Асен Василев отбеляза, че Министерството на финансите и Министерският съвет нямат право да подменят списъка с предложени проекти, включен в приложение 3 към бюджета, а това може да прави само Народното събрание. Финансирането ще се подава на база изпълнението.

"Връщаме обратно в ръцете на кметовете как изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат“, каза Василев. "Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близко до хората“, допълни министърът.

Според депутата от  "БСП за България“ Кристиян Вигенин има риск "да пръснем“ 1 млрд. лв. от бюджета, без държавата да си е поставила цел какво иска да постигне с тези проекти. "От наша гледна точка това е неефективно разходване на средства“, заяви Вигенин от "БСП за България“.

Асен Василев заяви, че въпросът дали правителството или парламентът трябва да провеждат целенасочена политика на ниво общини, е важен. Той посочи, че още през 2021 г. е започнал разговорът за децентрализация с Националното сдружение на общините в Република България за децентрализация.

"Връщаме ресурс обратно към общините, така че по-малките да получат повече, а по-големите да са по-ограничени, за да не изсмучат ресурса“, каза още Василев и посочи, че оттам нататък е въпрос преценка на местната власт.

Финансовият министър заяви, че за първи път в проектобюджета се прибавя и приложение, което съдържа всички капиталови разходи на всички държавни ведомства и така ще има видимост проект по проект за какво се разходват средствата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (664):
05.09.2024 НСИ с важни данни за заплатите ни
04.09.2024 Кабинетът отпуска допълнителни 269 500 лв. по бюджета на Министерски съвет
04.09.2024 От 3 до 8 пъти по-висока такса смет предстои да плащаме от следващата
година
03.09.2024 Експерт: Най-много взимат в София, Пловдив, Варна и Враца. Всяка година една община ни изненадва - там се гони 2000 евро средна заплата, но има обяснение
02.09.2024 Очаква се бюджетът да бъде на минус 1,6 млрд. лв.
02.09.2024 Издължаваме се към НАП само онлайн, пари в брой на гише – забравете
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).