Асланов: Ако това е така, нищо добро не вещае съдбата на новия парламент

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:30 / 27.10.2024
248
Имаме по-висока избирателна активност в сравнение с последните предсрочни парламентарни избори. Това не беше очаквано. Прогнозите бяха за нов негативен рекорд, но активността е по-висока с 5-6 пункта. Това каза социологът Юрий Асланов в изборното студио на Радио "Фокус".

Той отбеляза, че данните от екзит половете не са много надеждна основа за предварителен анализ при толкова близки резултати на някои от партиите и че данните от паралелното преброяване ще дадат по-близка до крайния резултат картина. Екзит половете не отчитат и вота от чужбина, допълни социологът.

Асланов отбеляза, че пред социолозите стои задачата да анализират причините за по-високата избирателна активност. "Вече се чуха коментари, че това може би се дължи на нарасналия обем на купения и корпоративен вот. Ако това е така, нищо добро не вещае съдбата на новия парламент. Ако се дължи на друго, може да се допусне, че хората вече се оглеждат за нови алтернативи. Понякога се втурват случайно към новопоявили се политически проекти, какъвто е случаят с "Величие" и с МЕЧ. Да не забравяме, че преди три години с малко над 4% "Възраждане" за първи път влезе в парламента, а днес спори за второто място. Това е политическа сила, която само за три години отбеляза забележим ръст. Ако подобна е перспективата и за други такива формации, това означава, че хората започват да се оглеждат за алтернативи, което не само няма да развърже политическата криза, а ще я задълбочи и ще станем свидетели на още по-тежки кризисни моменти в политическата ни среда", коментира Асланов.

Към този момент се очертава парламент с девет парламентарни фракции. "Това също е рекорд. Такъв парламент не сме имали. Това вещае много труднопостижима формула за някакво стабилно мнозинство и редовно правителство", смята социологът.

Очаквано, победител е ГЕРБ-СДС, но не и с очакваните от лидерите на партията резултати, отбеляза социологът. "Те очакваха резултат, който щеше да им позволи поне 80 мандата, което щеше да ги превърне в незаобиколим фактор при съставянето на новото правителство, но те ще имат по-малко от 70, което ще затрудни всякакви преговори. Ако тези преговори не се водят с нагласа за компромиси или взаимни отстъпки, те или ще се провалят на часа, или ще издържат известно време и ще се разпаднат", прогнозира Юрий Асланов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (711):
28.10.2024 При обработени 14% от протоколите: ГЕРБ-СДС е на първо място
27.10.2024 Ерол Мюмюн: "ДПС-Ново начало" е готово да носи отговорност, за да се състави правителство, което да работи за гражданите
27.10.2024 Юрий Асланов: "Възраждане" ще се използва като плашило, за да се улесни съставянето на нова сглобка
27.10.2024 "Алфа Рисърч": ПП-ДБ са втори, "Величие" - под чертата
27.10.2024 МВР с равносметка след изборите
27.10.2024 Иван Начев: Борисов не иска да има правителство, което да зависи от някой
друг
Още новини от Национални новини:
Ерол Мюмюн: "ДПС-Ново начало" е готово да носи отговорност, за да...
Юрий Асланов: "Възраждане" ще се използва като плашило, за да се ...
"Алфа Рисърч": ПП-ДБ са втори, "Величие" - под чертата
Проф. Дайнов: Гласовете на ДПС ще поставят партии като "Величие" ...
Борисов: Победата ни е категорична, нашата програма ще бъде основ...
Икономистът Щерьо Ножаров: В бюджета няма буфери, той е на границ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).