Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ася Джамбазова, ПСС: Хубаво би било да не сме на открито при бури
Автор: Харитина Агопян 10:24 / 28.05.2024Коментари (0)1105
©
Хубаво би било да отбягваме бурите и да не се намираме на открити пространства по време на развитието им. Това каза Ася Джамбазова от Планинската спасителна служба в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

"По време на буря светкавиците удрят високи предмети, така че нещата, които трябва да избягваме, са изпъкнали остри форми на релефа, като далекопроводи, електропроводи, всякакви метални, дървени конструкции, които са единични и по-високи, стърчащи единични дървета, много големи открити пространства, пространства, които са близо или вътре във водни басейни, тъй като водата е по-добър проводник на електричеството, всякакви навеси, беседки и бараки, които са отворени. Човек трябва да е поне на 15-20 м от предмет, който би привлякъл мълния,“ обясни тя. 

По думите й това къде ще ударят светкавиците е въпрос на шанс и затова е добре да се потърси място, където човек може да се подслони. Т.е. трябва да се търсят по-ниски места, които нямат единични стърчащи предмети. Добре е да сме в затворени пространства, в сгради са затворени прозорци и врати, както и в затворени превозни средства, тъй като колата действа като т.нар. Фарадеева клетка и ако удари светкавица, я отвежда в земята.

Съветът й по време на буря в затворите пространства включва и изключване на електрическите уреди, като телефоните също влизат в това число. "Хубаво е да не сме близо до стените и прозорците, но в сграда рискът е много по-нисък,“ каза тя.

Важно е да се знае, че мълнии падат и извън развиващата се буря, защото те могат да изминат много големи разстояние, и по думите й половин час преди и след буря също има опасност. 

Когато човек е ударен от мълния, без значение от състоянието му, е задължително да посети болнично заведение и да бъде прегледан, защото могат да настъпят увреждания, които да не са видими на пръв поглед. "Хубаво е веднага да се започне реанимация и няма жизнени показатели. Човек, ударен от мълния, не съхранява електрически заряд,“ обясни още Ася Джамбазова от Планинската спасителна служба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
50-ото Народно събрание
Решения на Общински съвет Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: