БОРКОР не работи, призна Цветанов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:25 / 25.02.2012
1551
Близо година и половина след създаването си шумно рекламираната спецструктура за борба с корупцията по високите етажи на властта - БОРКОР, не работи. Това призна в парламентарния контрол вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Въпреки че за 2011 г. службата разполага с 2,5 млн. лева, в звеното били назначени само 10 души "за организация и окомплектоване" на службата, обясни той в отговор на въпрос на синия Йордан Бакалов. До юни ще се обучат 30 служители и ще се командироват експерти от всички ведомства, които работят с обществени поръчки, увери Цветанов. Забяването било заради различния подход - първо се прави задълбочен анализ, обясни той. Привлеченият немски експерт създал матрицата, по която ще се следят обществени поръчки за близо 4,5 млн. лв. годишно, каза той. Вече трябваше да действат 155 специалисти от други структури, още 13,5 млн. лева се предвиждат за това бюро, а оценките за корупцията у нас са все по-лоши, посочи обаче Бакалов.

Министърът призна и че има "правен проблем" с командироването на служители от съдебната система към БОРКОР, защото тя е независима. С ВСС обсъждали законодателни промени, така че реално структурата може да заработи ефективно чак след написването и приемането им, стана ясно от думите му.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).