Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Бандата на 1500-те": 400 кучета са осиновени от приюта в Богров тази година
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 25.08.2023Коментари (0)976
©
"Бандата на 1500-те“ е сдружение, което се състои от най-различни хора, като пол, възраст, професия, но ги обединява любовта към кучетата и каузата да се помага на бездомните животни. Това разказа в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Розалин Шмих – създател на инициативата "Бандата на 1500-те“ към общинския приют за кучета в Богров. "Началото беше трудно докато създадем една доброволческа структура и беше доста сложно на терен, нямаше разбиране от страна на ръководството. Беше забранено да влизат повече от 5 души, забранено да снимаме ужасите в приюта за бездомни кучета в Сеславци, беше забранено изобщо да комуникираме с обществеността, за да привличаме хора. Докато с преместването на кучетата в Богров това тотално се промени: постепенно нещата се промениха и успяхме да привлечем много повече хора за каузата ни.“ 

Наталия Найденова – доброволец в организацията, също сподели своя опит и за присъединяването си към "Бандата на 1500-те“ : "Когато отидох за първи път в Богров  изпитах невероятен шок, защото за първи път виждах толкова много животни на едно място. Някак си естествено дойде желанието в мен да се включа към каузата и да допринасям с каквото мога.“

"Кучетата в приюта живеят в клетка колкото малка стая на апартамент, банята е това обикновено, веднъж на ден получава храна, евентуално някой ще влезе да му изчисти. И това е цял живот. Това е картината, която можем да си представим, когато говорим за кучетата там,“ сподели още Розалин Шмих, като разказа, че самата площ е толкова голяма, че отнема 4 до 5 седмици да се обиколят всички клетки. 

От началото на годината са осиновени 400 кучета от приюта в Богров, разказа Наталия Найденова и очерта проблемът свързан с бездомните кучета в България. "Проблемът е, че постоянно постъпват нови изоставени животни, върнати животни, а бройката, макар че логически би трябвало да намалява, тя винаги стои 1500+, и някак си това не може да се промени към момента. Затова и нашата визия и нашата мисия е да променим самото отношение на гражданите към тези безстопанствени животни, за да може в някакъв момент, освен осиновявания, някак си да спрат изоставанията, да се прилагат повече кастрации на домашни животни, за да се реши проблемът постепенно.“, каза Найденова.

Хора, които искат да си осиновят домашен любимец, е редно да обмислят в каква среда живеят, имат ли възможност да се грижат за животно, защото трябва да се полагат определени грижи, имат ли достатъчно време, което да отделят за любимеца си. Такъв съвет даде Наталия Найденова, като допълни: "Нека да дойдат поне 3-4 пъти в приюта, да прекарат малко време с това животно, да видят какъв е неговият характер, могат ли да се напаснат, ще могат ли да му осигурят всички условия да живее качествено, и тогаваь ако отговорът на всички тези въпроси е "да“, следващата стъпка е да го осиновят.“  Друга опция е временният дом за дадено животно – по този начин хората не се ангажират дългосрочно с неговото отглеждане, както и могат да преценят дали могат да се справят с отглеждането на животно.

"От 1 до 3 септември участваме в инициативата на "Колективът“ "Реките на София“, където имаме възможност да представим не само нашата инициатива, но и кучета, както и това, че посетителите на фестивалите по този начин разбират, че могат да станат активни доброволци към нашата кауза, но и разбират, че тези кучета са просто нормални домашни любимци, които просто чакат някой да им даде шанс,“ сподели още създателят на инициативата "Бандата на 1500-те“ Розалин Шмих.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България в еврозоната
Ремонти във Варна
Бюджет 2024
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: