Банките натрупаха имоти за 22 млн.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 27.08.2009
561
Вложенията в инвестиционни имоти на българските банки се увеличават с 999% на годишна база. Те вече са 22,35 млн. лв. към 30 юни 2009 г. спрямо 2,03 млн. лв. година по-рано. Това показва справка на Investor.bg от данните на БНБ. Ръстът от началото на 2009 г. в размера на инвестиционните имоти е 650%, или 19,4 млн. лв.

Вложенията в жилища, машини и съоръжения и в инвестиционни имоти се увеличават с 15,27% на годишна база, до 1,353 млрд. лв. към 30 юни 2009 г. спрямо 1,174 млрд. лв. за същия период на 2008 г. От началото на годината увеличението е с 2,38%, или 31,5 млн. лв.

От балансите на банковата система не може да се прецени какъв е ефектът на преоценките, покупките и продажбите на недвижими имоти в изменението на притежаваните от тях материални активи.

Инвестициите в имоти на депозитните институции са строго регулирани от нормативната уредба. Те трябва да се преоценяват регулярно, а имотите, квалифицирани като инвестиционни, трябва да бъдат продадени в определен срок след придобиването. Недвижимостите трябва да не надхвърлят и определен размер от активите на банката. Една от причините за натрупване на имоти в балансите на трезорите е споразумение между банката и неин длъжник по ипотечен кредит, при което след договаряне за цената длъжникът прехвърля имота си на банката и погасява кредита си. Така се спестява време, когато длъжникът е в затруднено положение и не може да изчака продажба на трета страна, например чрез публична продан. Забавянето би било неудобно както за длъжника (защото ще му носи наказателна лихва, такси по публичната продан и евентуално блокиране на сметки и фалит на бизнеса му), така и за кредитора, защото банката ще трябва да провизира вземането си.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев на Срещата на върха в Ню Йорк: България подкрепя реформат...
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Бивш образователен министър каза какви според него са основните и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).