Банките в България може 25-годишни кредити да ги направят на 100-годишни ипотеки, ако масово започнат да бъдат необслужвани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
10:24 / 09.08.2024
1248
Глобално не мисля, че светът е в някаква прекрасна кондиция макроикономически. В ЕС, в еврозоната, последните данни за тримесечието са 0,6 за еврозона. Германия никога не е била толкова зле през последните 20 години. Изглежда, че има глобален когнитивен залез в целия свят. Глупостта се забелязва на най-високи нива в целия свят и заедно с крайната неудовлетвореност на всички жители във всички страни и крайна противопоставеност води до нарастване на несигурността. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал", пред Bloomberg TV Bulgaria.

Янков е бил и заместник-министър на икономиката и на транспорта в правителството на НДСВ.

В България не наблюдаваме нещо по-различно от когнитивния залез по света, заяви Никола Янков.

"В България това, което на мен ми е интересно, е, че жилищните кредити са 206 000 броя на обща сума от 22,3 млрд. лв. Ако започнат масово да бъдат необслужвани ипотечните кредити, търговските банки от 25-годишни кредити ще ги направят на 50-годишни или на 100-годишни ипотеки, както е в Швейцария".

"Към момента, ако инфлацията в България спада, тя спада не заради правителството и централната банка, а заради намалялата активност на българската икономика, а тя е свързана с икономики като тази на Германия, Италия, Франция. Там има по-ниска активност и съответно нашият индустриален експорт намалява. Оттам идва и доста приемливата инфлация, която имаме".

"Това обаче, ако бъде съчетано с допълнителен външен шок, при актуалния бюджетен дефицит може да предизвика рецесия в България. Защото нашите налични инструменти не са чак толкова много, нямаме постоянно правителство, има неусвоена планина от пари по Програмата за възстановяване и развитие и по Оперативните програми. Докато политическата класа се разправя има опасност България да влезе в рецесия", допълва той.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).