Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бавно отварящи се трезори ще спират въоръжените обири
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 25.10.2012Коментари (3)680
© Varna24.bg
Нови бавно отварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха 4 удара през последните месеци, като изпразниха 2 банки, пощенски клон и 2 бензиностанции, част от клоновете са започнали да въвеждат по-строги мерки за сигурност. Една от тях е монтирането на т.нар. мудни сейфове. Те ще се отварят едва на четвъртата минута след въвеждането на кода. Това съобщиха експерти от МВР, които са давали предписания за сигурността в някои от обектите.

Според анализа на полицаите един въоръжен грабеж се извършва за не повече от две минути. Когато престъпниците видят, че хранилището за пари не се отваря повече от 120 секунди след като касиерката е въвела кода, ще избягат, тъй като рискуват някой да ги забележи и да извика полиция.

Точно 2,30 минути са престояли двамата едри мъже с каски на главите в клона на "Алианц" на столичния булевард "Дондуков" във вторник, откъдето си тръгнаха необезпокоявани с около 60 000 лева. Разследващите вече са прегледали записа от единствената камера вътре в офиса, която гледа към входа и е заснела случката. Първоначалните показания на касиерките бяха, че за 30 секунди клонът е бил опразнен, но записът от камерата показва, че обирът е бил по-дълъг.

От МВР съобщиха вчера, че охраната в последната изпразнена банка е била, меко казано, подценена. "Не може парите да се слагат в каса и за такива големи суми да отговаря само един човек", коментираха неофициално разследващи.

Началникът на "Охранителна полиция" Николай Григоров също обяви вчера пред bTV, че някои от изискванията за безопасност са били пренебрегнати. В офиса липсвала преграда между клиентите и служителката на касата, както и необходимото по закон бронирано стъкло.

"Когато има криза, всеки пести от сигурност, защото тя е най-скъпа.

Това е най-големият проблем във връзка със зачестилите в страната обири на пощенски и банкови клонове", посочиха специалистите.

Друга мярка е да не се задържат големи суми в клоновете. Всеки офис има лимит, който има право да съхранява, и като го надхвърли, идва инкасо кола, която да прибира излишъка. На касиерките също ще са ограничени оборотните средства, с които работят.

"Целта е да има малко пари и да се затрудни достъпът до тях при евентуален опит за обир", разказаха полицаи пред "Монитор". Повечето служители и охранители в банките са инструктирани да не противоречат на престъпниците и да изпълняват всички техни искания, за да не се стигне до инцидент с фатален край. Служител от обран преди 2 години банков клон в столицата обясни неофициално, че е бил инструктиран да натиска паникбутона едва след като бандитите си тръгнат.

"Смисълът на тази мярка е, че ако го активирам по-рано и на мястото дойде СОТ и полиция, преди извършителят да си тръгне, може да вземат някой от работещите в клона като заложник", разясни още чиновникът. Въпреки че той се е отървал невредим след обира, 2 години по-късно твърди, че не се е възстановил от преживяния шок.

За последния удар на "Дондуков" от вторник полицията все още не разполага със свидетели, различни от двете касиерки и охраната, които да са видели отблизо извършителите. Нито една камера не ги е заснела да се въртят около набелязания обект или в района. Засега криминалисти смятат, че бандитите не са имали вътрешен човек, а просто внимателно са наблюдавали клона в продължение на около месец. За това време са разбрали в колко часа идва колата с инкасото и са знаели вероятно от клиент, че парите се държат в каса, а не в специален трезор. Полицаите внимателно са проверили и всички шахти и кошчета за боклук на няколко преки от обраната банка, за да търсят евентуално изхвърлени ръкавици или маски от престъпниците, но засега такива не са открити.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.10.2012 г.
+1
 
 
Банките пестят от охрана защото парите са застраховани и де факто грабежа не ощетява банката по никакъв начин Застрахователите изплащат задигнатото и баките си свиркат Банки е силно казано защото помещенията не са строени за банки а за мазета или сладкарници и това улеснява грабежарите Застрахователите трябва да поставят изисквания относно помещенията и мерките за сигурност и когато всички изисквания са изпълнени едва тогава да изплащат парите при извършен грабеж
+3
 
 
Навсякъде охраната е ощетена. Цял ден висиш прав за едни 300лв да си рискуваш живота.Това едно и второ за какво е охрана след като не може да възпре бандитите.
Aнонимен
на 25.10.2012 г.
+4
 
 
От МВР съобщиха вчера, че охраната в последната изпразнена банка е била, меко казано, подценена. "Не може парите да се слагат в каса и за такива големи суми да отговаря само един човек", коментираха неофициално разследващи. Пазачите,защото са пазачи а не охрана няма да си рискуват живота за 300лв.Толкова плащат банките,че и по малко.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: