Безплатни консултации пресичат частните уроци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
09:35 / 21.06.2011
474
Безплатни консултации ще слагат край на частните уроци. Една от най-големите школски моди е на път да остане в историята, след като просветното министерство въведе нова стратегия за по-силно представяне на учениците на националните изпити от следващата учебна година.

Според нея учителите ще са длъжни да дават безплатни консултации в удобно за учениците време, след или преди редовните часове. Целта е преподавателите да помогнат индивидуално или в малки групи за запълване на пропуските и трудностите от учебния материал.

За масовото въвеждане на мярката още от следващата учебна година няма нужда дори и от законови промени. "В длъжностната характеристика на всеки един учител е записано, че той безплатно трябва да дава часове за консултации", обясни зам.-министърът Милена Дамянова. Затова инспекторите към МОМН ще започнат проверки още от следващата година дали графикът за консултации се спазва.

"Много често тези графици са неизпълними, защото записаните часове съвпадат с учебните часове на децата. Съвсем логично е, че те няма да отидат на консултация и в същото време да бъдат в час по история например", обясни Дамянова. Затова от 15 септември всички училища трябва да публикуват на видно място графиците с безплатните уроци и да ги съобщят на родителите и децата.

В момента системата се ползва традиционно в университетите.

Наред с графика за лекции академичното ръководство нарежда на преподавателя в определен ден от седмицата да задели 1-2 часа за приемно време. Същото ще стане и в школата, но се очаква интересът към мярката да е много по-голям, тъй като учениците ще получат възможност да спестят много пари за частни уроци. При частните учители така или иначе наваксват пропуски в материала, за които няма време да питат преподавателите си в клас.

"Изключително много деца ходят на частни уроци и няма как да въздействаме върху техния личен избор и върху избора на родителите им. Но длъжни сме наистина да осигурим изцяло възможности за преодоляване на трудностите, които децата изпитват в училище", подчерта Милена Дамянова.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).