Безплатни прегледи предлагат във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 10.11.2022
740
На 14.11.2022 г. от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване, медици от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар, информират от ВМА.

Всеки желаещ да се консултира със специалистите, може да го направи, без направление от личния лекар.

С безплатните прегледи се отбелязва Световният ден за борба с диабета -  14 ноември, който се отбелязва на този ден всяка година по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. С цел повишаване информираността на гражданите и ранното диагностициране на проблема, медиците от ВМА ежегодно организират редица профилактични кампании.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%, припомнят от ВМА.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).