Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бихте ли станали приемни родители? Статистиката е тревожна
©
Приемната грижа у нас се развива в условията на обществено неразбиране, институционален застой и намаляващ интерес към нея, показват експертни анализи на Националната асоциация за приемна грижа. Националната асоциация за приемна грижа отбелязва 25 октомври 2024 г. като ден на приемния родител и приемната грижа.

По повод Деня на приемния родител и приемната грижа Националната асоциация за приемна грижа публикува данни от национално социологическо проучване, проведено от агенция "Тренд“. Данните от допитването до общественото мнение показват, че едва 15% от българите биха станали приемни родители. 68% категорично отказват, а 17% не могат да преценят дали биха приели такава роля. Тези данни са тревожни, тъй като показват ниска обществена готовност да се подкрепят деца чрез приемно родителство. Причините за този отказ са различни, но основният фактор е липсата на достатъчна информация и разбиране за процеса на приемно родителство.

Любопитни детайли от проучването показват, че жените са по-склонни да станат приемни родители в сравнение с мъжете – 21% от жените заявяват готовност, докато при мъжете този процент е едва 9%. Това е доказателство за наличието на дълбоки социални и културни стереотипи, които поставят жените в ролята на основни грижещи се за децата. По-високият икономически статус има връзка с по-голяма готовност за приемна грижа – хората с доходи над 2000 лв. проявяват значително по-голям интерес (21%), отколкото тези с по-ниски доходи. Образованието също има ключова роля – хората с висше образование са значително по-склонни да обмислят приемна грижа, като 29% от тях заявяват готовност, в сравнение с 13% при тези със средно образование.

Проучването разкрива още , че 60% от съгласилите се да са приемни родители, биха приели тази обществена задача, без значение от това дали получават пари за това. 11% от анкетираните биха се съгласили да станат приемни родители срещу заплата и издръжка за детето. Информираността за приемната грижа остава недостатъчна сред голяма част от населението. Според резултатите, 69% от участниците в проучването са научили за приемната грижа чрез телевизията, а едва 29% са се информирали чрез социалните мрежи. Това показва, че традиционните медии все още доминират в информирането на обществото по тази тема, докато новите медийни канали остават подценени. Освен това 6% от участниците в националното допитване никога не са чували за приемната грижа. Приемната грижа у нас се развива в условията на обществено неразбиране, липса на социална сигурност за приемните родители, както и намаляващ интерес към приемното родителство. У нас има близо 400 приемни семейства, при които няма настани деца, показват експертните наблюдения на Националната асоциация за приемна грижа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Специализирани полицейски операции в страната
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: