Бивш здравен министър: Плащаме по 759 долара на глава от населението ежегодно за лекарства, а здравето ни не се подобрява

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:07 / 15.10.2023
1386
Все по-често в политическите и професионалните среди се говори за фармацевтична мафия.

"Винаги съм гледал да избягвам силните думи, зад които няма покритие, но в случая си позволих да ги употребя, защото мисля, че алегорията, която направих между действията на една мафиотска структура и това което се случва в България, е твърде голяма. Допуснахме го да се случи с години бездействие, което за съжаление продължава и в момента в ключови моменти. Когато казваме тази силна дума "мафия", не трябва да си представяме хора, които ходят с пистолети, с кожени якета и раздават правосъдие, а по-скоро добре облечени бизнесмени, много хубави обноски, с добро положение в обществото, някои от тях уважавани по ред причини, които всъщност с действията си водят до това, че ние се нареждаме като най-бедната държава в Европейския съюз, а изпреварваме най-богатите по плащане на лекарства", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Той посочи, че купуваме скъпо лекарствата, плащаме по 759 долара на глава от населението ежегодно за лекарства и в крайна сметка резултатът не е  подобряване на здравето. Причината според нето е в това,  че парите отиват в тези хора, които визира като организираната група, която нарича мафия.

Д-р Константинов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че въпреки сигналите и конкретните примери, които стават обществено достояние, не се прави нищо, за да бъдат спрени порочните практики.

"Когато няма възмездие, когато има нещо лошо и е изнесено от медиите и не се случва нищо, е лошо. Стигаме до абсурдната ситуация, когато колкото повече медиите изнасят лоши практики и нищо не се случва, толкова по-лошо става, защото хората започват да го приемат за нормално. Казват "Виж ей тоя какво нещо е направил, каква афера". Даже в един момент имам чувството, че се генерират нови и нови бизнесмени, които се надпреварват в това кой каква далавера ще направи по-голяма в ущърб на обществото", заяви бившият министър на здравеопазването.

Гостът не се притеснява от заплахи след конкретните данни, които изнесе: "Каквото общо взето можеха, успяха да направят. Не съм на някаква длъжност, с която да имам инструменти да променям лечебно заведение, да променям сектор, система".

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).