Бившият шеф на КЕВР: Не вярвам, че цените на електроенергията, топлоенергията и ВиК услугите ще бъдат оспорени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:06 / 22.07.2022
944
Не очаквам отново да стана ръководител на регулатора, каза бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БТА. 

В четвъртък възникна казус, след като Конституционният съд обяви вчера решението на Народното събрание от 9 февруари тази година за избиране на председател на КЕВР за противоконституционно. Иванов изтъкна, че не може да коментира решението на съда, защото то се изпълнява.

Иван Иванов отбеляза, че този казус е чисто юридически.

"Аз съм доктор на инженерните и технически науки и за мен юристите в Народното събрание, както и тези извън него, трябва да се произнесат как трябва да протече процедурата. Не мога аз да кажа по какъв начин трябва да протече тази процедура", добави бившият председател на КЕВР. Затова Иванов изчаква тяхното становище.

Ако ме питате, аз нямам желание да се върна. Само ако законът ме задължава да се върна поради неизбран председател, съгласно решението на Конституционния съд, само тогава бих могъл да се върна, но считам, че те трябва да намерят друго решение, което да е трайно с бърз избор на нов председател на КЕВР", заяви още Иван Иванов. 

На въпрос защо няма предвиден заместник-председател на Комисията, който в случай на болест или смърт на председателя да изпълнява неговата роля, Иванов отговори, че е имало периоди, в които съгласно Закона за енергетиката е имало заместник-председател. Те даже са били по двама - единият за водния сектор, другият за енергетиката. Но това е било отдавна - преди около 15 години.

Промените в закона, които са от 2015 г., както и новите промени, чрез които съставът на Комисията се редуцира от 9 на 5 члена, не предвиждат някой конкретно да изпълнява функцията на заместник-председател на регулатора. По думите на Иванов например при смърт на председателя трябва юристите да се произнесат какво трябва да се случи. Ако обаче по здравословни причини трябва да бъде заменен председателят временно, действащият председател е в правото си да упълномощи някой член на Комисията да изпълнява функцията му. Това е бил изход от ситуацията, но тъй като сегашният председател явно не е очаквал такова решение на Конституционния съд, в този случай това е неприложимо. С влизането в действие на решението на Конституционния съд, той вече няма тези права да упълномощава.

На въпрос дали очаква решенията за цените на електроенергията, топлоенергията и ВиК услугите за бита да бъдат оспорени, Иван Иванов каза, че смята, че това няма да се случи. Според него всеки има право да ги оспори, но той е на мнение, че едва ли някой ще го направи, защото ситуацията е такава, че налага за някои от енергоносителите значително повишаване на цените.

"Не очаквам да стана отново председател на КЕВР. Считам, че ще се намери друго юридическо решение", завърши бившият председател на регулатора.

Иван Иванов беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране  от 2 април 2015 г. до 10 февруари 2022 година.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
03.08.2022 Цената на природния газ ще бъде обявена на 12 август
03.08.2022 Иван Иванов намекна, че КЕВР ще утвърди рекордното предложение на "Булгаргаз" за 60% поскъпване
28.07.2022 Иван Иванов е новият-стар председател на КЕВР
28.07.2022 Депутатите решават за връщането на Иванов начело на КЕВР
28.07.2022 Тошко Йорданов за КЕВР: Лена Бориславова опищя стаята на Ива Митева
28.07.2022 Васил Велев за връщането на Иванов в КЕВР: Той е добър професионалист, почтен човек и независим
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
Тази атракция по нашето Черноморие си струва да се види!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха документален филм за АМ "Тракия", заглавието: ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).