Богат е добивът на пшеница тази година, но това не може да се каже за другите зърнени култури

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25
239
След края на най-горещото лято в историята, обръщаме поглед към полетата на България и реколтата, която очакваме тази година. Близо 2 милиона хектара от територията на България през изминалата година са осигурили реколтата от зърнено-житни култури на страната.

Тази площ е малко по-голяма в сравнение с година по-рано, но какво количество зърнени култури сме добили от там? Най-много е произведената пшеница, като в това число са включени както обикновена, така и твърда пшеница, лимец и спелта. Общото количество е над 6 милиона тона и половина, като то също е повече в сравнение с количеството добито от предходната реколта. Другите две от първите три зърнено-житни култури, които страната ни произвежда в най-големи количества, са царевица и ечемик. Докато количеството царевица от близо 2 милиона тона и половина бележи спад за вече четвърта година поред, добитият ечемик е с една пета повече.

При техническите култури обаче ситуацията е съвсем различна. Тяхното производство, със съвсем малки изключения какъвто е случаят на лена и кориандъра например, намалява.

Кои са трите култури, които оформят челната тройка по произведено количество у нас. Производството на слънчоглед, в което бяхме лидер в Европейския съюз, е намаляло със 17%. Произведената рапица е с над 30% по-малко, а произведената лавандула, спечелила още една лидерска позиция на страната ни при това в световен мащаб, доближава спад в размер на 40%. Важно е обаче да отбележим, че и площите, от които са добити тези култури, също са с близо една десета по-малко.

Кои са районите първенци в производството на пшеница, царевица и слънчоглед – трите полски култури, било то зърнени или технически, от които произвеждаме най-много? В производството им изглежда разчитаме най-много на Северозападна България, която осигурява една четвърт от слънчогледа у нас и забележете, над 40% от царевицата. По отношение на пшеницата "Житницата на България" продължава да бъде водеща и в североизточната част на страната се добива една четвърт от българската пшеница.

А кои са първите три полски култури, от които произвеждаме най-много? От месец юли миналата година до месец май през тази година от 6 милиона тона и половина произведена пшеница сме изнесли общо над 5 милиона тона. Най-голяма част – близо една пета от пшеницата ни, е отпътувала за Индонезия. Сходни количества са купили от Алжир и Испания. От близо 2 милиона тона и половина произведена царевица, сме изнесли почти 1 милион, половината от него е за Китай. Половин милион тона пък е изнесеното количество слънчоглед, като Нидерландия е била главна дестинация.

За вноса и за трите култури разчитаме основно на Румъния. Количествата пшеница и царевица, които внасяме, не са значителни. Доста повече обаче през последната година, е бил внесеният слънчоглед – 600 хиляди тона, което е количество почти равно на това, което сме изнесли.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бойко Борисов: Това упражнение ни струва 100 милиона
Земетресение бе отчетено в България
От КЗП казаха как трябва да постъпва всеки един потребител
Сарафов изиска справка за заплахите към Владислава Цариградска
НАП спря над 2500 сайта
Прокуратурата забрани на Министерство на отбраната да говори за к...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).