
ЗАРЕЖДАНЕ...
Богомил Николов: Ако на етикета на козунака пише, че е замесен с яйчен прах - това е ясен индикатор за компромис в качеството | ||||||
| ||||||
"Няма особени разлики в нарушенията преди празници и през останалото време – проблемите са едни и същи и са хронични“, споделя пред businessnovinite Николов. Особено тревожно остава състоянието на млечния сектор, където продължават да се предлагат имитиращи продукти, обозначени подвеждащо. Сред трайните практики са разлики между цената на етикета и сумата на касовата бележка, невярно посочени количества заради включена тара и подмяна на съставки с по-евтини алтернативи. Според Николов основният генератор на тези нарушения е неадекватният размер на санкциите, които не възпират икономически мотивираните нарушения. Как да разпознаем качествения козунак? "Истинският козунак съдържа яйца, мляко, масло, брашно и мая. Ако на етикета липсват яйца или са заменени с яйчен прах - това е ясен индикатор за компромис в качеството“, казва Николов. Цветът също може да заблуждава – производителите често компенсират липсата на естествени съставки с оцветители. Особено внимание трябва да се обръща козунаците с дълъг срок на годност. "Козунак с трайност 6 месеца няма как да е без консерванти. Въпросът е дали за празника си заслужава да направим компромис с вкуса и качеството?“, пита риторично експертът. Боядисване на яйца: Какво да знаем Според Николов, стандартните бои за яйца не представляват сериозен риск за здравето, тъй като не се консумират директно. Въпреки това, при напукани черупки може да има минимален контакт между боята и яйцето. "При малки деца е добре да се внимава и да се избягва консумация на яйца със следи от боя“, съветва той. Как да изберем прясно агнешко месо Когато става въпрос за агнешко, прясното месо има характерен блясък и цвят, докато размразеното често изглежда по-мътно. "Но не всеки потребител има нужните знания, за да разпознае разликата. По-важен е въпросът за доверието в търговеца, ако купувате от утвърден местен доставчик, рискът е по-нисък“, обяснява Николов. За какво да внимаваме при млечните продукти През последните години се наблюдава трайна тенденция за влагане на палмови мазнини в млечни продукти. Въпреки че те не се предлагат директно на щандовете, често присъстват в готови храни като баници, картофки със сирене и салати. "Ако искате качествена салата снежанка, най-сигурният вариант е да си я приготвите сами“, препоръчва Николов. Фалшиви етикети и подвеждаща реклама Фалшифицирането на етикети продължава да бъде проблем. Пример за това е неправомерното рекламиране на уреди – например конвекторни печки, представяни като климатици. "Потребителите трябва да бъдат особено внимателни и, при съмнение, да сигнализират съответните контролни органи“, казва Николов. Как да избегнем капани при празничното пазаруване Планирането е ключово. "Не трябва да оставяме покупките за последния момент. Така се поддаваме на импулси и нямаме време да сравним цени и съставки“, съветва експертът. "Колкото повече време отделим на избора, толкова по-добри решения ще вземем.“ |
Още по темата: | общо новини по темата: 72 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg