Бойко Борисов: Ситуацията с "Лукойл" е тест и за моите министри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:09 / 29.07.2011
805
Ситуацията с "Лукойл" е тест и за моите министри, заяви в пряк телефонен разговор премиерът Бойко Борисов. "Сега на практика ще проверим дали те са имали право, че горивото отвън е по-евтино, че може да се внася и че нефтохимът в Бургас не е толкова важен, ако не изпълнява нормите на закона", заяви премиерът.

По думите на Бойко Борисов, когато се отива на такава радикална мярка, всеки един трябва да знае какво означава това. И аз, когато съм казал "да, затваряйте", съм вярвал на моите министри.

Той заяви, че никой управляващ не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става дума за закон, той трябва да се изпълни.

"От "Лукойл" преди година и половина, на срещите които имахме, твърдяха, че в страната има контрабандно гориво. Тогава правителството изготви наредба, променихме закона и задължихме на всички места, където тече гориво - от рафинерията, през складовете до бензиностанциите да бъдат поставени фискални устройства, които да отиват в митницити или съответно в данъчните служби. По този начин веднъж завинаги ще се прекрати контрабандата на гориво", заяви Борисов. По думите на министър-председателя "Лукойл Нефтохим" наистина е голямо предприятие и по-трудно може да постави такива устройства, но той подчерта, че са имали повече от година.

По повод приятелството си с Валентин Златев Борисов заяви, че се познава с всички шефове на големи компании в България. Премиерът обаче бе категоричен, че приятелството е едно, а работата и държавата - друго. По думите му хората, които се срещат с него извън Министерски съвет, нямат право да повдигат служебни въпроси.

Според Борисов срещата с "Лукойл" е била отменена, защото не е бил готов графика за поставянето на измервателните устройства. "Тези срещи имат значение само, когато може да се реши нещо. Иначе да се срещат и само да си говорят, няма смисъл", каза още министър-председателят.

Борисов отхвърли твърденията на руски медии и анализатори, че казусът с "Лукойл" има политически отенък и е атака на правителството срещу руските енергийни проекти.

"За Русия най-важният проект беше Южен поток. Той е изгоден за България и затова ние седнахме и го подписахме и се реализира без никакъв шум. За "Бургас - Александруполис", ние обещахме на гражданите в Бургаския регион, а и виждаме, колко неизгоден е този проект за България - за 30 млн. долара да си рискуваш екологията. И затова още от първия ден го зачеркнахме. За АЕЦ "Белене" няколко пъти казахме, че както Трайков даде правилен пример, ние в момента преговаряме за цена на кола, за която предишните са платили двигателя, гумите и може би ауспуха", каза Борисов.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)

Още по темата (29):
05.04.2023 "Лукойл" отнесе глоба от близо 200 млн. лева
24.01.2012 "Лукойл" си върна лицензите след споразумение с държавата
16.01.2012 Връчиха протоколите за съответствие на данъчните складове на "Лукойл"
12.12.2011 Пак отложиха делото за отнетия лиценз на "Лукойл"
15.11.2011 Проверяват четири компании за картел на пазара на течните горива
09.11.2011 Съдът отложи процеса за лицензите на "Лукойл"
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).