Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Болестите на зимата и как да ги избегнем
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 03.11.2012Коментари (1)778
© Varna24.bg
Освен, че зимата е сезонът на семейните празници, ските и пухкавия сняг, тя е и сезонът на настинките и грипа. "Пулс" ни информира кои са най-разпространените зимни заболявания и как да ги избегнем.

Тъй като повечето от тези състояния са свързани с дихателните пътища и по-специално с горния им отдел, важно е винаги да сме на топло. Това важи с особена сила за възрастните, тъй като при тях студът, освен, че предразполага към дихателни инфекции, предразполага и към изостряне на остеоартрита.

Зимата може да бъде особено труден сезон за астматиците, тъй като студеният въздух може да провокира спазми на бронхите и обостряне на иначе добре контролирана астма.

Студът предразполага малките деца особено силно към настиване. Те са силно чувствителни към вирусите на горните дихателни пътища, а те са над 200 вида. Едно малко дете настива средно около шест пъти на година. Тази бройка намалява с напредването на възрастта, при което имунната система съзрява и съпротивителните сили на организма срещу инфекции нарастват. За настинките същинско лечение няма. Налично е само симптоматично лечение, което облекчава симптомите и в най-добрия случай намалява продължителността им с няколко дни. Затова е най-добре да се разминаваме с настинките, а това става много лесно, като винаги стоим на топло.

Синузитите - инфекциите на кухините в черпните кости, също настъпват с по-висока честота през зимата. Хроничните синузити, които до този момент не са причинявали дискомфорт, също могат да напомнят за себе си през студеното време, когато се появяват силната болка и усещането за натиск в лицевите кости.

По-лесното разболяване през зимата се дължи на отслабването на локалния имунитет. Всички лигавици съдържат специални имунни клетки, които унищожават патогените и не им позволяват да проникнат в организма. Когато вдишваме студен въздух, температурата в горните отдели на дихателните пътища се понижава, което понижава и активността на имунните клетки. Това силно улеснява развиването на инфекциозния процес, особено в дихателните пътища, тъй като повечето патогени на дихателния тракт се развиват именно в лигавиците на респираторния канал.

Застояването на въздуха също благоприятства разпространението на заболяванията на горните дихателни пътища, поради което помещенията трябва да бъдат редовно проветрявани. Също така, тъй като това са инфекциозни заболявания, е необходимо да се спазва хигиена - редовно измиване на ръцете и дезинфектиране на предметите на болния. По възможност боледуващите трябва да останат у дома, за да се ограничи разпространението на болестта.

Другите малки съвети, които могат да окажат голямо влияние върху прекарването на сезона, са приемането на много топли течности, които хидратират тялото, антиоксиданти като витамин С и цинк, които помагат на имунната система да работи по-ефективно. Макар че никое лекарство не бива да бъде подценявано, последното се отнася най-вече до антибиотиците, които често биват приемани без съответните медицински показания, което рядко се разминава без последствия - дисбактериоза с диария, кандидоза на устата или влагалището, трудни за лечение инфекции с резистентни бактерии и др.

Други продукти, на които трябва да се обърне по-специално внимание, са капките и спрейовете за нос, съдържащи алфаадреномиметици - ксилометазолин, оксиметазолин и др. Те не бива да бъдат приемани повече от пет дни без прекъсване, тъй като в противен случай могат да доведат до много неприятното и трудно лечимо състояние, известно като медикаментозен ринит.

Трябва да се внимава с приема на различните парацетамол съдържащи сашета и таблетки. Голям брой продукти без рецепта съдържат парацетамол и често се случва повече от един такъв да бъде приеман. Винаги трябва да следим съдържанието на парацетамол и да се уверим, че не приемаме повече от 2,5 - 3 грама на денонощие, по възможност разпределени през равни интервали от време. В никакъв случай не трябва да се приема алкохол с парацетамол. Ако приемем повече от 3 грама и, особено, ако го съчетаем с алкохол, последствията може да са неприятни до сериозни - дискомфорт, болка в подребрието, силно гадене и повръщане до чернодробно увреждане и кома.

Пациентът трябва да се поинтересува и да попита фармацевта кои сашета съдържат съставки повишаващи кръвното налягане и пулса, и кои могат да предизвикат сънливост. Първите трябва да се избягват от хипертоници и диабетици, а вторите - при шофиране.

Активният въглен трябва да се приема два часа преди или след всякакви други лекаства, тъй като може да намали абсорбцията им и да понижи ефектите им.

Искането на консултация от лекаря или фармацевта е задължително.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Какъв хляб ядем? От бяло РАФИНИРАНО брашно с неизвестна дата на годност. От пшеницата са махнали обвивката и зародиша, от което остава едно голо нишесте без никакви хранителни стойности. Към него са добавили мая, оцветители, консерванти и т.н. Консервантите блокират ферментите в човешкия организъм, с което храносмилането ни отива на кино полека лека. В резултат рязко нарастват обемите на слуз и съответно на сополи и марсоли, без да говоря отделно за замърсяването на вътрешната ни среда. Ограничете хляба до минимум, а месото въобще го спрете, ако искате да избегнете всякакви предпоставки за простуди, хреми и т.н. Обличайте се топло, пийте топъл чай, яжте към храната си чесън, люти чушлета и бъдете здрави!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: