Борисов: От 10 януари стартираме "Набуко“, строим и "Южен поток“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:59 / 20.10.2012
588
На 10 януари ще трябва да започнем строежа на "Набуко" от територията на България", обяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ. "А на 9 ноември стартираме Южен поток с президента на Русия Путин около Провадия. "Южен поток" е приоритет на ЕС, заяви го и еврокомисарят Йотингер", допълни той. "България ще има възможност да взима своите такси, двата проекта ще се строят почти едновременно", обеща министър-председателят.

"Германия, Япония, Италия забраниха използването на ядрената енергия заради катастрофата във "Фукушима". С руснаците проведохме стрес тестовете на 5 и 6 реактори, уговорихме седми реактор на "Козлодуй". Намалихме и два пъти цените на зелената енергия. Преди година нямахме отговори на тези въпроси, затова и позицията ни модифицира", обясни промяната в позицията си за АЕЦ "Белене" от предишно интервю за "Панорама". "Положих огромни усилия да строим "Белене", държавата обаче няма пари да строи АЕЦ", добави той.

"Ако Станишев и компания са искали да строят АЕЦ през 2006 г., е трябвало е да сключат договор до 12 месеца. Но те са искали да скрият какво правят тогава. На 31 март 2007 г. е трябвало да бъде подписан договорът. Ако Станишев е искал да подпише, трябваше да го направи тогава. Но тогава за най-важното нещо - цената, са оставили мястото в договора празно", каза премиерът.

"Искаме промени във въпроса за референдума, за да спазим Конституцията. Въпросът ни избягва техните грешки, на БСП. За кой не е ясно, че това е "Белене", ако поставим думичката, нарушаваме Конституцията. Изчистили сме им юридическите грешки", каза той.

"Ако българите кажат "да" на АЕЦ, ние сме длъжни да я строим. Но къде ще намерим парил колкото за 22 столични метрополитена? Ключовият проблем е енергийната ефективност", допълни Борисов.

"Колегите са предпочели да помогнат на Румъния, защото там им предстои президентски сблъсък между левицата и десницата" - така обясни премиерът неизбирането на Румяна Желева за зам.-шеф на Европейската народна партия. "А Станишев се самозабрави с избирането си в ПЕС", добави той.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).