Борисов посъветва Ердоган да подаде оставка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:02 / 07.06.2013
1038
На фона на растящото недоволство в съседна Турция бившият български премиер Бойко Борисов посъветва турския министър-председател Реджеп Тайп Ердоган да постъпи като него и да подаде оставка.

"Ердоган би трябвало да се поучи от мен. Когато хората имат различно мнение, подават оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила," обясни Борисов, който подаде оставката на кабинета си на 20 февруари под натиска на мащабните протести срещу монополите от началото на годината.

Вече осми ден не стихват антиправителствените вълнения в Турция, които започнаха в отговор на плановете на властите за застрояване на парка "Гези" в Истанбул. Гражданското недоволство бе посрещано с мощен полицейски отпор, разточителна употреба на сълзотворен газ и водни оръдия.

Борисов и Ердоган се срещнаха два пъти по време на мандата на ГЕРБ - през октомври 2010 г. в София и в края на март 2012 г. в Анкара. На втората среща бе подписана декларация за сътрудничество на високо ниво на съвместното правителствено заседание между България и Турция.

Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието е на власт от 2002 г., многократно призова за преустановяване на протестите и опита да внуши, че зад тях стоят провокатори. Той многократно изтъкна, че демонстрантите по улиците на големите градове на Турция са значително по-малобройни от поддръжниците му, изтъквайки като аргумент близо 50-процентната подкрепа, която получи на последните избори.

Въпреки приликите между едноличните стилове на управление на Борисов и Ердоган и еднаквата им реакция на обида към протестиращите, турският премиер поддържа твърдата си позиция и не дава никаква заявка за отстъпление.

Източник: btv


Виж коментарите (3)

Още по темата (15):
11.08.2013 Звукова бомба в Истанбул изпочупи прозорците на ПР бюро на управляващата
партия
04.08.2013 Полицията отново атакува протестиращи на площад "Таксим" в Истанбул
09.07.2013 Истанбулската полиция задържа 32-ма активисти
04.07.2013 В Турция изнасилват протестиращи в полицейски бронирани машини?
18.06.2013 Вчерашните протести в Турция - без инциденти
16.06.2013 Остри сблъсъци в центъра на Истанбул
Още новини от Национални новини:
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...
Димитър Главчев: Има надграждане на елементи от процесите на подг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).