Борисов за кредитите от ББР: Няма нищо смущаващо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:34 / 17.05.2021
1831
Няма нищо смущаващо. Това каза бившият министър на икономиката и бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Лъчезар Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ по повод твърденията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че от 1,4 млрд. лева капитал на държавата близо 1 млрд. лева са налети в осем компании.

От около година не съм в Надзорния съвет на банката. Не съм наясно кои са фирмите, оповестената информация може би е банкова тайна, заяви той.

Една банка каквато е ББР, с пълен банков лиценз, предоставя кредити на микро, малки и големи компании. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения и с много добри лихви за ББР на фона на останалите в сектора. Това не са раздадени средства, а кредити. Може би някой е подвел министър Димитров за структурата на ББР. Тя е с активи от 4 млрд. лв, а не 1,4 млрд. лева. 99% от клиентите са микро, малки и средни предприятия. Само 23% от отпуснатите кредити са към големия бизнес, останалите са към микро, малки и средни предприятия, подчерта Борисов.

Само преди месец агенцията за кредитен рейтинг "Фич" повиши кредитния рейтинг на банката. Тя беше проверена по линия на стрес тестовете за влизането на България в механизма ERM II. Банката се проверява от Банковия надзор на БНБ, отбеляза бившият министър на икономиката.

Лъчезар Борисов уточни, че той е назначил Десислава Трифонова за директор на Българската агенция за инвестиции. Критерият беше нейната работа в Министерски съвет, както и предишната ѝ работа в администрацията. Тя работеше в кабинета на вицепремиера Марияна Николова. За миналата година година в Агенцията за инвестиции са сертифицирани проекти за близо 1 млрд. лева, заяви Борисов, като посочи, че постигнатите от Трифонова резултати са рекордни от гледна точна на сертифицирани проекти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Д-р Цветеслава Гълъбова: Проблемът с употребата на райски газ е о...
Асен Василев: Нямаме промяна в разпределението на водачите на лис...
Историк: Очаквам новия състав на съвместната историческата комиси...
Росина Чолеева: Все повече внимание се обръща на киберсигурността...
Бойко Борисов: Ако българите не се стегнем, никой не ни е виновен...
Инджов: Проблем е, ако цените на внесените в България яйца са по-...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).