Брегозащитните съоръжения по крайбрежието ни масово без стопани, плачат за ремонт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:41 / 12.12.2012
859
Масово брегозащитните и укрепителни съоръжения по крайбрежието на България са без акт за собственост, съобщи днес директорът на Басейнова дирекция за черноморски район (БДЧР) Венцислав Николов.

Това сочи анализ на 248 вълнолома, буни и дамби. Експертите установили и че само 1/3 от съоръженията са отразени в кадастъра. Инженерно-техническа експертиза показала, че 61 от брегоукрепителните съоръжения трябва да се ремонтират.

170 имат нужда от по-малки ремонтни работи. Едва 17 са в много добро състояние. "Всички съоръжения са от 70-те и 80-те години на 20 век. Основните причини за лошото им състояние е немарливата поддръжка в годините", обобщи Николов. Той допълни, че някои от вълноломите се ползвали неправомерно като лодкостоянки.

Така е в Каварна, Кранево и Ахелой. По южното Черноморие имало неправомерно изградени съоръжения пред хотели. Констатирани са 15 такива случая в Св. Влас, Приморско, Черноморец и Созопол.

Хотелиери насипвали камъни, за да се образува плаж напълно незаконно. БДЧР е предала констатациите си на РДНСК, за да ги премахне. От 27-те пострадали от тазгодишния февруарски щорм съоръжения до момента са ремонтирани само вълноломите на резиденция "Евксиноград" и на Приморско.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).